Gezien op één: in het hoofd van voetbalscheidsrechter Erik Lambrechts

  Erik Lambrechts fluit al meer dan 8 jaar op het hoogste niveau in België

  In het Eén-programma #weetikveel gaat Kobe Ilsen op zoek naar het kloppend hart van een voetbalmatch: de scheidsrechter. In het spoor van topref Erik Lambrechts probeert hij te achterhalen hoe het eraan toegaat in het hoofd van de man die alles in goede banen moet leiden.

  Afgetraind lichaam

  In de 3e aflevering van #weetikveel mocht Kobe Ilsen topref Erik Lambrechts volgen tijdens de match KV Oostende - Antwerp van eind vorig jaar. Ook in de aanloop van die wedstrijd volgde hij de voetbalscheidsrechter in het trainingscenter in Tubeke.

   

  Wat meteen opviel, is dat Lambrechts vlijmscherp staat. En dat is geen toeval. Professionele scheidsrechters moeten enorm zware fysieke testen doorstaan vooraleer ze een match mogen fluiten.

  Heel veel praten, uitleggen en incasseren

  Tijdens de wedstrijd zelf horen we Erik Lambrechts constant praten, zowel met zijn scheidsrechtersteam als met de spelers zelf. Volgens voormalig topref Frank De Bleeckere is dat van cruciaal belang.

   

  "Het is enorm belangrijk om voortdurend te communiceren met spelers zodat ze begrijpen waarom je die bepaalde beslissingen neemt", is De Bleeckere overtuigd.

   

  Spelers nemen sommige beslissingen niet altijd in dank af en dan moet je als ref sterk in je schoenen staan. Volgens Rudy Heylen, mentalcoach van de scheidsrechters in 1A, mag je als ref niet terugdeinzen en moet je tonen wie de baas is op het veld.

  Champagne na de match

  Na de wedstrijd mag de riem er ook af voor de scheidsrechters en dan wordt er heel vaak naar een glaasje bubbels gegrepen. In de kleedkamer van de refs liggen er dikwijls flessen champagne en die worden na de match goed gesmaakt door verschillende scheidsrechters.