Het TAS schrapt schorsing van Iraanse judobond na bewuste nederlaag

  De betrokken judoka Mollaei kampt nu onder de Mongoolse vlag.

  Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft de schorsing van onbepaalde duur van de Iraanse judobond, opgelegd door de Internationale Judofederatie (IJF), opgeheven. Het dossier sleept al een tijdje aan.

  Iran kreeg de schorsing in september 2019 omdat topjudoka Saeid Mollaei, de wereldkampioen van 2018, op het WK in Tokio in augustus 2019 door Iraanse officials werd opgedragen met opzet zijn halve finale tegen onze landgenoot Matthias Casse te verliezen om zo niet te moeten uitkomen in de finale tegen de Israëliër Sagi Muki. 

   

  Iran zou zijn atleten al jaren hebben verboden om uit te komen tegen concurrenten uit Israël, een land dat door Iran niet wordt erkend.

   

  Het TAS is van mening dat de Iraanse judofederatie inderdaad zware overtredingen op het IJF-reglement heeft gepleegd, maar ziet geen enkele legale reden om de federatie daarom voor onbepaalde tijd te schorsen.

   

  Iraanse atleten werden sinds eind september uitgesloten van deelname aan alle judocompetities. Mollaei zelf kreeg een uitzondering. Hij kampt sinds eind 2019 onder de Mongoolse vlag.

   

  Het dossier wordt nu teruggestuurd naar de IJF, die echter voet bij stuk kan houden. Maar intussen kunnen Iraanse judoka's dus weer toewerken naar de Spelen.

  "Grote overwinning", jubelt Iran, dat Mollaei nog eens hekelt

  "Dit is een grote overwinning", reageerde de Iraanse judobond in een persbericht. 

   

  De federatie dankte haar juridische team "voor haar uitstekende prestaties" en de minister van Sport en nationaal olympisch comité voor hun steun. 

   

  De Iraniërs benadrukten verder "onderworpen te blijven aan de principes van het olympisch charter en de bepalingen van de Internationale Judofederatie".

   

  "We hopen in de toekomst op een betere samenwerking met het IJF", klonk het. 

   

  Voorzitter Arash Miresmaeili herhaalde bij het Iraanse persbureau Irna wel zijn harde kritiek op Mollaei, die recent als Mongoliër deelnam aan de Grand Slam judo in het Israëlische Tel Aviv. 

   

  "Zijn deelname in Israël is geen eer, maar juist een smet op het hoofd van Mollaei. Hij heeft onder de Mongoolse vlag verdergewerkt aan de schorsing van 90.000 Iraanse judoka's."