Beelden die je móét zien: Loena Hendrickx springt, tolt en blinkt

  Loena Hendrickx voelt zich weer goed in haar vel.

  Afgelopen weekend kroonde kunstschaatster Loena Hendrickx zich tot winnares op de Challenge Cup in Den Haag (Ned). Over 3 weken is onze landgenote de enige Belgische deelneemster aan het WK kunstschaatsen in Stockholm.

  In Den Haag liet Loena Hendrickx met 204,68 punten een persoonlijk record optekenen. Het was nog maar de tweede keer dat de 21-jarige de grens van de 200 punten doorbrak.

   

  Hendrickx' liefde voor de sport is zwaar op de proef gesteld. De voorbije twee jaar was het dikwijls starten en meteen weer stoppen (door blessures). Gelukkig lijkt het ergste nu voorbij. 

   

  "Het moment dat je op het ijs mag staan en je er dan toch weer af moet, omdat je weer geblesseerd bent, is dat heel frustrerend en mentaal zeer zwaar", zegt Loena Hendrickx.

   

  "Ik ben heel blij dat ik nu weer op het ijs sta. Door al die blessures besef ik nóg meer dat ik dit zó graag doe. Van kunstschaatsen krijg ik een ontzettende lach op mijn gezicht, ik ben verliefd op deze sport."

   

  De trein kwam vorig jaar weer onder stoom en lijkt niet meer tegen te houden. Loena Hendrickx: "Na de eerste lockdwon mocht ik weer op het ijs. Zonder pijn. Dat was echt genieten, ik kan dat met geen woorden beschrijven."

  Ik ben heel blij dat ik nu weer op het ijs sta. Door al die blessures besef ik nóg meer dat ik dit zó graag doe.

  Loena Hendrickx

  In die donkere periode had Loena Hendrickx veel steun aan haar oudere broer Jorik, zelf tweevoudig olympiër en ervaringsdeskundige in blessures. Sinds vorig jaar is Jorik Loena's tweede coach, naast Carine Herijgers. 


  Jorik Hendrickx: "Het is ook voor mij emotioneel zeer zwaar geweest toen Loena zo vaak out was. Ik ben niet alleen haar coach, maar ook haar broer. Loena is door een heel moeilijke periode gegaan. We hebben haar er echt moeten doorsleuren, maar nu staat ze mentaal ijzersterk."

   

  "Het voordeel: Loena geraakt altijd zeer snel in vorm, omdat ze supergetalenteerd is. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat ze zou terugkeren op haar oude niveau. Nu is ze écht terug. Ze werkt superhard, we kruisen de vingers dat ze gezond mag blijven." 


  Inge Van Meensel zocht Loena en Jorik Hendrickx vorige week op voor een reportage in Sportweekend. Plaats van afspraak: het Eilandje in Antwerpen. De ontmoeting leverde fantastische beelden op.

  Bekijk de Sportweekend-repo met Loena Hendrickx: