John Heymans en Mieke Gorissen pakken nationale veldlooptitels in Brussel

  John Heymans was dolblij met zijn eerste titel. Het BK was de 1e cross van het winterseizoen.

  Vanmiddag is er in Brussel voor het eerst in het veld gelopen dit winterseizoen. De 1e manche van de CrossCup in Brussel deed meteen dienst als Belgisch kampioenschap: ouderdomsdeken Mieke Gorissen (38) en jonge wolf John Heymans (22) vierden hun eerste titels. Ruben Querinjean en Lotte Scheldeman vierden op de korte cross.

  Podium mannen (lange cross)

  1. John Heymans - in 27'16"
  2. Dieter Kersten - op 1"
  3. Lander Tijtgat - 9"

  De 22-jarige John Heymans heeft de Belgische veldlooptitel veroverd. Hij verraste alle favorieten en snelde naar zijn eerste nationale driekleur. Dieter Kersten en Lander Tijtgat mochten na 9 km mee op het podium.

   

  In de 1e ronde durfde niemand zijn kaarten op tafel te gooien in het Park van Laken en bleef een 20-tal atleten samen. Daarna was het Lahsene Bouchikhi, de broer van de afwezige titelverdediger Soufiane Bouchikhi, die als 1e het ritme opvoerde. 5 atleten konden nog volgen: favorieten Dieter Kersten en Lander Tijtgat, de jonge Heymans en triatleten Jelle Geens en Arnaud Dely.

   

  Het 6-tal bleef lang samen en het was wachten tot Dieter Kersten in de 6e ronde een versnelling hoger schakelde. Alleen Heymans kon nog volgen. Met een splijtende aanval op een kleine kilometer van het einde trok Heymans uiteindelijk het laken naar zich toe. Kersten was voor de 2e keer op een rij 2e. Tijtgat hield Bouchikhi af in een duel voor het brons.

   

  Heymans beleeft een topweek: vorige week in Gent liep hij naar de nationale indoortitel op de 3.000 meter, meteen goed ook voor een EK-ticket. Het EK vindt komende week plaats in Polen.

  Herbekijk het BK veldlopen bij de mannen

  John Heymans: "Ik geef altijd alles, je bent hier niet om naar Netflix te kijken"

  Dieter Kersten: "Ik kreeg hem er niet af, dus ik maakte geen kans in de laatste rechte lijn"

  Podium vrouwen (lange cross)

  1. Mieke Gorissen - in 20'56"
  2. Eline Dalemans - op 34"
  3. Hanna Vandenbussche - 36"

  Mieke Gorissen pakte net als Heymans haar 1e titel. De 38-jarige Limburgse haalde het voor Elise Dalemans en Hanna Vandenbussche.

   

  In de aanvangsfase nam Vandenbussche, winnares in 2018, het commando. Gorissen volgde gezwind en plaatste in de 2e ronde een stevige versnelling. Alleen Dalemans kon aanhaken. Titelverdedigster Sofie Van Accom moest op dat moment afhaken en zou uiteindelijk pas als 5e finishen.

   

  In de 3e ronde schakelde Gorissen nog een tandje bij, ze finishte met een straatlengte voorsprong. Dalemans werd nog bedreigd door Vandenbussche voor de 2e plaats, maar ze kon het zilver uiteindelijk net vasthouden.

  Herbekijk het BK veldlopen bij de vrouwen

  Mieke Gorissen: "Zou graag eens een deftige marathon lopen"

  Podium vrouwen (korte cross)

  1. Lotte Scheldeman - in 6'41"
  2. Juliette Thomas - op 8"
  3. Lucie Grandjean - 9"

  Lotte Scheldeman was de beste in de korte cross bij de vrouwen. Na 2.000 meter deed de 23-jarige Limburgse 1 plaatsje beter dan vorig jaar.

  Titelverdedigster Jenna Wyns vertrok ook dit jaar als topfavoriete, maar ze kon die rol niet waarmaken. Ze moest vrede nemen met een 8e plaats. De andere kanshebbers bleven heel lang naar elkaar kijken, waardoor er maar geen afscheiding kwam.

   

  Op een halve kilometer van het einde besloot Scheldeman om haar duivels te ontbinden, meteen was duidelijk dat niemand haar kon bijhouden. Dat betekende haar 1e nationale titel. Het werd de wedstrijd van de jeugd op de korte cross, want het zilver ging naar de 20-jarige Juliette Thomas en het brons naar de 17-jarige Lucie Grandjean.

  Herbekijk de korte cross bij de vrouwen op het BK veldlopen

  Podium mannen (korte cross):

  1. Ruben Querinjean - in 7'26"
  2. Thomas Vanoppen - op 4"
  3. Simon Debognies - 6"

  Het is het jaar van de grote verrassingen geworden op het BK veldlopen. Dat was op de korte cross (2.500 meter) bij de mannen niet anders. De 19-jarige Ruben Querinjean verbaasde iedereen.

   

  Simon Debognies wist dat hij als specialist van de langere afstanden niet op zijn spurt moest rekenen en nam al in de 1e ronde initiatief. Hij kon echter weinig concurrenten pijn doen, of het moest zijn trainingsmaatje Jeroen D'hoedt zijn, die vrede moest nemen met een 6e plaats.

   

  Op 1 kilometer van het einde streed nog altijd een 5-tal om de nationale driekleur, maar toen moest de versnelling van Querinjean nog komen. Hij ging er op agressieve wijze vandoor en zou zijn tegenstanders pas terugzien na de finish. Thomas Vanoppen haalde het van Debognies voor het zilver.

  Herbekijk de korte cross bij de mannen op het BK veldopen