Het zit er bovenarms op tussen LeBron en Zlatan: "Grappig dat net hij zoiets zegt"

  LeBron James is niet alleen een begenadigd basketballer, ook in de samenleving laat hij zijn stem horen.

   LeBron James en Zlatan Ibrahimovic zijn verwikkeld geraakt in een woordenoorlog. James heeft geen begrip voor de kritiek van Ibrahimovic aan zijn adres. De Zweedse voetbalvedette had in een interview verklaard dat topsporters zoals James hun status misbruiken door aan politiek te doen.

  Zlatan: "Ik ben geen politicus, maar een voetballer"

  "Ik ben echt niet de man die je moet aanvallen, want ik doe wat er moet gebeuren", zei de superster van de Los Angeles Lakers vrijdagavond na de overwinning in de NBA tegen Portland. 


  Hij antwoordde daarmee op het verwijt van Ibrahimovic, die begin deze week in een gesprek met Discovery+ in Zweden gezegd had dat sporters "buiten de politiek moeten blijven".   


  De 39-jarige spits van AC Milan riep James op zijn activisme - LeBron James laat zijn stem meermaals horen om racisme en onderdrukking in de VS aan te kaarten - stop te zetten. "LeBron James is fenomenaal in wat hij doet. Maar ik hou er niet van wanneer mensen met een bepaalde status op hetzelfde moment politiek gaan bedrijven."


  "Ik doe dat niet. Ik speel voetbal want dat is wat ik het best kan. Ik ben geen politicus. Als ik dat wel zou zijn, zou ik in de politiek zitten", zei Ibrahimovic nog. 

  LeBron James is fenomenaal in wat hij doet. Maar ik hou er niet van wanneer mensen met een bepaalde status op hetzelfde moment politiek gaan bedrijven.

  Zlatan Ibrahimovic

  LeBron: "Zal nooit zwijgen over dingen die verkeerd zijn"

  Maar voor James volstaat het als topsporter niet om titels te winnen. Hij haalt evenveel voldoening uit het inspireren van mensen en het wijzen op hun verantwoordelijkheden. "Ik zal nooit zwijgen over dingen die verkeerd zijn", aldus de viervoudige NBA-kampioen. 

   

  "Ik predik over mijn volk en ik predik over gelijkheid, over sociale gerechtigheid, racisme, onderdrukking van kiezers. Ik zal mij nooit tot alleen sport beperken want ik begrijp hoe luid mijn stem weerklinkt."   

   

  James wees er in zijn antwoord subtiel op hoe Ibrahimovic, die een Bosnische vader en Kroatische moeder heeft, enkele jaren geleden zelf klaagde over racisme in zijn thuisland Zweden in verband met zijn familienaam.   

   

  "Het is grappig dat hij zoiets zegt want ik meen dat het in 2018 dezelfde man was die klaagde over racisme in Zweden", verwees LBJ naar uitspraken van Ibrahimovic. Die zei toen onder meer "100 procent zeker te zijn dat hij meer respect zou krijgen als hij Andersson of Svensson zou heten".

  Het is grappig dat Zlatan zoiets zegt want ik meen dat het in 2018 dezelfde man was die klaagde over racisme in Zweden.

  LeBron James