BV-fan Geert Hoste: "Mijn vader en peter speelden voor Cercle, ik leerde hoopvol te zijn"

  Geert Hoste

  In de schaduw van de topaffiches AA Gent-Club Brugge en Standard-Anderlecht zijn de belangen in Cercle Brugge - Waasland Beveren zaterdagavond misschien nog wel veel groter. Stand-upcomedian Geert Hoste heeft Cercle Brugge door zijn aderen lopen.

  Vader en peter waren spelers van Cercle

  De onvoorwaardelijke liefde van Geert Hoste voor Cercle Brugge gaat terug op een fantastisch familieverhaal. "Mijn vader Lionel en mijn peter Joel Hoste hebben nog voor Cercle gespeeld."

   

  "Dat was ergens in een match na de tweede Wereldoorlog. Mijn vader speelde de eerste helft en mijn peter in de tweede helft. Bij mijn vader bleef het beperkt tot 45 minuten, maar mijn peter is daarna zelfs een tijd profspeler geworden."

   

  Cercle Brugge is nog altijd belangrijk voor de familiebanden ten huize Hoste. "Met mijn twee neven heb ik een Whatsapp-groep die "de Cercle-trutten" heet. Ik volg niet elke match op de voet, maar in die groep zitten we als gekken commentaar naar elkaar te sturen over wat er gebeurt met de vereniging."

  "Wat in 1B gebeurt, bereikt centrum van Antwerpen niet"

  De wedstrijd tussen Cercle en Waasland-Beveren draagt met recht en reden de stempel degradatiekraker. Het verschil is slechts 1 punt in het voordeel van Cercle momenteel en nadien volgen nog maar 5 matchen. Speeldag 30 werd namelijk al eerder afgewerkt.

   

  Met een zege is Cercle vier punten verwijderd van de rode lantaarn en vooral van het vagevuur van 1B. "Ik kan het simpel uitleggen. Ik woon in Antwerpen", zegt Geert Hoste. 

   

  "Alles wat in 1B gebeurt, dat bereikt het centrum van de stad niet. Voor Cercle en zijn fans - zeker de fans die niet meer in Brugge wonen - is het een noodzaak om in 1A te blijven."

   

  "Of het gelijkspel tegen Anderlecht en de zege tegen Moeskroen voor optimisme hebben gezorgd? Als Cercle-fan heb je geen keuze. Je kan alleen optimistisch en op hoop leven. Dat heb ik geleerd sinds de speelplaats in Brugge, waar ik volgens iedereen voor de foute ploeg supporterde."

  Ik kan het simpel uitleggen. Ik woon in Antwerpen. Alles wat in 1B gebeurt, dat bereikt het centrum van de stad niet. In 1A blijven is een noodzaak.

  "Te lang gewacht met trainerswissel"

  Een blik op de resterende programma's van Cercle en zijn belangrijkste concurrenten onderin biedt hoop en vrees. Cercle heeft een moeilijk programma na speeldag 29. Het ontmoet nog Genk, Gent, Beerschot, OHL en KVO. 


  Waasland-Beveren heeft een iets makkelijker programma, maar voor Moeskroen zijn de resterende opdrachten nog moeilijker: Beerschot, Standard, KVO, Charleroi, Antwerp en Club Brugge.


  "Met de kern die Cercle heeft, moet het lukken", zegt Geert Hoste. "Als matchen maar 85 minuten duurden, stonden we bijna op een plaats voor Europees voetbal. Misschien moet de voetbalbond eens aan een reglementswijziging denken."


  "Wie het verschil kan maken in de eindstrijd? Josip Weber zou dat kunnen, maar dit Cercle moet het van zijn collectief hebben. De vereniging heeft volgens mij te lang gewacht om de trainer te wisselen. Met Yves Vanderhaeghe als trainer zie je toch meer een collectief met een duidelijk systeem dan de "would be vedetten" die het zelf proberen."