Opsporingsbericht: waar is de ploegentijdrit? "Als wielerliefhebber kun je het enkel betreuren"

  Het prestigenummer is niet populair meer bij organisatoren.

  Deceuninck-Quick Step in actie in de Tour van 2019.

  0 / 0

  Tirreno-Adriatico wordt vandaag op gang gevlagd met een sprintersrit in Lido di Camaiore. De badplaats was de voorbije jaren vrijwel altijd het decor van een ploegentijdrit, maar die discipline lijkt compleet uit beeld verdwenen. Ook de grote rondes negeren de TTT. "Hopelijk zien de organisatoren volgend jaar opnieuw het licht."

  Vorig jaar opende de hertekende Tirreno-Adriatico met een sprintersetappe in Lido di Camaiore, meteen een stijlbreuk met de voorgaande edities. Mitchelton-Scott en BMC verdeelden de voorbije jaren de buit, maar vandaag krijgt "eenzaat" Pascal Ackermann een opvolger.

   

  Een tijdje geleden raakte ook het parcours van de Giro bekend. Net als in de Tour en in de Vuelta is er in de Giro van dit jaar geen spoor van een ploegentijdrit. Dat vindt Tom Steels, de architect achter het succes van Quick-Step op het WK, geen goeie tendens.

   

  "Er zijn heel weinig ploegentijdritten dit jaar en dat is heel spijtig. Na het verdwijnen van de ploegentijdrit op het WK zie je nu dat ook organisatoren die keuze maken", vertelt de ploegleider van Deceuninck-Quick Step.

   

  "We haalden veel kennis uit die discipline en konden ook veel uitproberen. Ook voor ploegen en renners bracht het veel teweeg en het was iets waar de fans naar uitkeken: de snelheden en het systeem erachter. Het bleef mooi om naar te kijken."

  We haalden veel kennis uit die discipline en konden ook veel uitproberen.

  Tom Steels (ploegleider Deceuninck-Quick Step)

  Tom Steels en Quick-Step veroverden tussen 2012 en 2018 4 wereldtitels.

  "Hopelijk zien de organisatoren in 2022 weer het licht"

  Eenzelfde geluid krijgen we te horen bij Renaat Schotte, onze commentator bij de ploegentijdritten op het WK. 

   

  "Het is doodzonde dat geen enkele grote ronde uitpakt met een ploegentijdrit. Als pure wielerliefhebber kun je het enkel betreuren, maar hopelijk zien de organisatoren volgend jaar weer het licht."

   

  "De afgelopen jaren maakte de ploegentijdrit deel uit van het vaste aanbod van een grote ronde. Maar de UCI heeft de ploegentijdrit geschrapt van het WK-programma in 2019 en blijkbaar is die tendens er nu ook bij grote rondes."

   

  "Heeft het ene met het andere te maken? Ik durf het niet te concluderen, maar het is wel een opvallende parallel. Op het WK is er die voor mij volstrekt overbodige wissel geweest met de Mixed Team Relay."

   

  "Dat nummer heeft zeker zijn bestaansrecht, maar toch niet ten koste van de ploegentijdrit? Dat is een heel spijtige evolutie geweest. Het is bijna een begrafenis."

  Het is doodzonde dat geen enkele grote ronde uitpakt met een ploegentijdrit. Als pure wielerliefhebber kun je het enkel betreuren.

  Renaat Schotte

  Ook BMC was jarenlang een vaste klant in de ploegentijdritten.

  "Volgens mij is het een slingerbeweging"

  Naar een concrete reden is het ook voor Renaat Schotte gissen. "Ik denk dat het ook gewoon toeval is, al valt het dus op dat het samenvalt met de verdwijning van het WK ploegentijdrit."


  "De geschiedenis leert ons dat er periodes zijn met heel veel ploegentijdritten in grote rondes, zoals in eind jaren 70 en begin jaren 80, en andere jaren worden die compleet genegeerd. Volgens mij is het een slingerbeweging en zullen ploegentijdritten terugkeren op het menu van grote rondes."

  Jumbo won in 2019 de laatste ploegentijdrit in de Tour