Exit van Club Brugge en Antwerp kan België zuur opbreken in Europa

  De ontgoocheling na de uitschakeling was groot bij Club Brugge.

  Met Club Brugge en Antwerp verdwenen gisteren de laatste Belgische clubs van het Europese toneel. België deed dit seizoen geen goeie zaak voor de Europese landencoëfficiënt en dat zal gevolgen hebben de komende jaren.

  Vrijdag zit er bij de loting voor de Europa League geen enkele Belgische ploeg in de bokaal en dat kan ons land over enkele jaren zuur opbreken. Het eerste probleem stelt zich mogelijk al voor de start van het seizoen 2022-2023. 

   

  Voor de verdeling van de Europese tickets wordt dan de UEFA-landenranking van 2021 gebruikt en daarin zijn we van plaats 8 naar plaats 9 gezakt, omdat de Belgische clubs dit seizoen slechts een coëfficiënt van 6.000 behaalden. 

   

  Oostenrijk, dat ook geen club meer in Europa heeft, hijgt al in onze nek, maar het is vooral belangrijk dat België zijn plaats in de top 10 veiligstelt. Dan blijft de kampioen rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Champions League.

   

  Dat geldt minstens tot 2024, het jaar waarin er grote veranderingen op til zijn in het kampioenenbal. Als België naar plaats 10 zakt, zal de vicekampioen wel een CL-voorronde meer moeten afhaspelen.

  Voor 2023-2024 valt Belgische topseizoen 2016-2017 weg

  Het grootste probleem komt eraan voor de start van het seizoen 2023-2024, waarvoor de landenranking van 2022 gebruikt wordt. Dan valt het Belgische topseizoen 2016-2017 weg. 


  Toen haalden 3 Belgische clubs (Anderlecht, AA Gent en Genk) de 1/8e finales van de Europa League. Genk en Anderlecht sneuvelden pas in de kwartfinales. In die ranking van 2022 staat ons land voorlopig pas op plaats 12.


  Oekraïne (Donetsk en Kiev) en Schotland (Rangers) kunnen dit seizoen hun puntenaantal nog opdrijven. Om een drama te vermijden, komt het er dus op aan volgend seizoen zo veel mogelijk punten te scoren. Dat lukte dit seizoen onder meer niet door de mindere prestaties van Gent, Charleroi en Standard.

   

  Dat zal dan ook moeten gebeuren in de Conference League, de nieuwe Europese competitie. De nummers 3 en 4 uit onze competitie komen niet meer in de voorrondes van de Europa League terecht, maar wel in de voorrondes van de Conference League.