De sterren voor de Omloop Het Nieuwsblad: debutant of ervaren rot?

  Het oordeel van onze jury.

  Het moment is aangebroken: met de Omloop Het Nieuwsblad kan het klassieke voorjaar vandaag eindelijk beginnen. Onze juryleden hebben de voorbereidingen grondig bestudeerd en hun grootste favorieten genomineerd. Komen hun voorspellingen uit?

  ***

  Hij stond nog nooit aan de start van de Omloop, maar toch zit wereldkampioen Julian Alaphilippe weinig verrassend op het favorietenbankje.

   

  De Fransman nam alle twijfels over zijn polsblessure, een overblijfsel van zijn smak in de Ronde van Vlaanderen, weg in de Tour de la Provence. Met zijn aanvalslust eiste de regenboogtrui de schijnwerpers op.

   

  De debutant wordt uitgedaagd door tweevoudig winnaar Greg Van Avermaet. De olympische kampioen had steevast een streepje voor toen de aankomst nog in de buurt van het Gentse Sint-Pietersplein lag.

   

  Maar ook in Ninove moet hij zijn streng kunnen trekken. Van Avermaet greep in de Tour des Alpes-Maritimes et du Var maar net naast een eerste zege voor AG2R-Citroën in een sprint tegen Bauke Mollema. Is het in de Omloop wel raak?

  **

  Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) maakt uiteraard kans om zichzelf op te volgen in Ninove. Van zijn vorige 5 deelnames eindigde hij 4 keer in de top 10. Dat hij nog geen voorbereidingskoers in de benen heeft, mag geen struikelblok zijn.

   

  Runner-up Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step) zint dan weer op wraak. Al had hij op een bredere basis gehoopt dan alleen de Tour de la Provence als voorbereiding. 

   

  In de Ster van Bessèges toonde Tim Wellens (Lotto Soudal) al meteen de goede vorm beet te hebben met een ritzege en eindwinst. Maar een (Belgische) klassieker winnen, dat is Wellens nog (altijd) niet gelukt.

  *

  De druk bij Bahrein-Victorious ligt op de frêle schouders van Dylan Teuns. De 28-jarige Limburger werd in 2019 nog 5e in de Omloop.

   

  Of kan ex-wereldkampioen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) zegevieren? Vorig jaar was de Deense sneltrein al de beste in Gent-Wevelgem. De Vlaamse wegen liggen hem dus wel, zeker als hij een tandem kan vormen met Stuyven.

   

  Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step) kan na twee ritzeges in de Tour de la Provence rekenen op één ster van onze kenners.

   

  IJzervreter Tiesj Benoot (Team DSM) en Oliver Naesen (AG2R-Citroën) verhogen altijd de Belgische winstkansen in de voorjaarsklassiekers.

  Lees ook