Claudia Van Avermaet en zoon Luca: "Jeugd moet dringend wedstrijden kunnen rijden"

  Met de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne openen de profs dit weekend het wielerseizoen hier bij ons, maar voor jeugdrenners ontbreekt nog altijd elk perspectief. Velen van hen zitten al maanden, of soms zelfs al een jaar en langer zonder competitie. Claudia Van Avermaet, zus van Greg Van Avermaet, heeft 3 koersende zonen. Zij trekt aan de alarmbel. 

  "Ik ken al enkele renners die hierdoor gestopt zijn"

  Voor de jeugd- en amateurrenners is de start van het nieuwe seizoen voorlopig uitgesteld tot begin april. “Maar zo lang zonder competitie is helemaal niet goed voor de motivatie", zegt Claudia Van Avermaet.

   

  “De jongens hadden gehoopt om in maart hun seizoen te kunnen starten, maar we zagen de wedstrijden één na één weer geschrapt worden. En dat ze in april wel gaan kunnen starten is lang niet zeker. Er is geen perspectief.”

  Dit is helemaal niet goed voor de motivatie.

  Claudia Van Avermaet

  Luca D’Hollander (17) is de zoon van Claudia Van Avermaet en ex-prof Glenn D’Hollander. Hij begint aan zijn tweede jaar bij de junioren. 

   

  “Het was door corona een moeilijk jaar, met weinig wedstrijden. Mijn laatste koers was eind oktober” zegt hij. “Ik hoop op 4 april in Pollare weer te kunnen starten. En ik hoop vooral dat het BK tijdrijden begin mei kan doorgaan, want dat is mijn grote doel.”

   

  De motivatie is voor D’Hollander zelf nog niet zo’n probleem. “Maar ik mis de wedstrijden toch wel. Als tweedejaars heb je een heel belangrijk jaar voor je carrière. Het is belangrijk dat ik er nu kan staan, maar dan moeten er natuurlijk wedstrijden zijn”.

   

  “Ik heb een aantal vrienden die het echt lastig hebben”, vervolgt D’Hollander. “Enkelen zijn al gestopt, en sommigen zien het niet goed meer zitten”.

  "Ik hoop dat de gemeenten weer gaan geloven in de jeugd"

  Cycling Vlaanderen werkt wel aan een alternatief traject voor jeugdwedstrijden. “Vorig jaar was er inderdaad al een alternatieve wedstrijd op het circuit van Zolder", zegt Claudia Van Avermaet. “Alle beetjes helpen, maar ik hoop dat de gemeenten opnieuw gaan geloven in de jeugd en de wedstrijden laten doorgaan." 

   

  “De voorbije maanden zagen we heel vaak de gemeenten last minute afhaken uit schrik, maar we kunnen niet blijven alles afschaffen. Ik denk dat we sowieso nog even met corona moeten leren leven. Hoe meer wedstrijden we kunnen opstarten, hoe beter. Want dan worden de renners ook beter gespreid.”


  “Je zou bijvoorbeeld ook de wedstrijd kunnen gaan indelen in 2 sessies: eentje in de voormiddag en eentje in de namiddag”, bedenkt de zus van Greg. “Ik hoop dat er snel iemand zijn schouders onder zet en met een goed voorstel komt.”

  "Ik denk dat 'nonkel Greg' in de Omloop heel goed zal zijn"

  Als neefje van Greg Van Avermaet kijkt Luca D’Hollander straks toch met een dubbel gevoel naar de Omloop. “Het is jammer dat we zelf niet mogen koersen natuurlijk.”

   

  Maar duimen doet hij wel. “In niet-coronatijden trainen we soms samen en hij geeft me ook wel tips. Ik denk en ik hoop dat hij in de Omloop op het podium zal staan.”