Ga naar de inhoud

Blijf mentaal fit in deze moeilijke tijden met de tips van Sport Vlaanderen

 za 27 februari 2021 11:14
" "
De coronatijd duurt nu al een jaar en heeft een grote impact op ons leven van alle dag. Het is voor iedereen aanpassen.

Mis jij ook het sporten met vrienden of alleen? Of wedstrijden spelen met jouw club? In deze coronatijden is blijven sporten en bewegen niet altijd even gemakkelijk en soms in clubverband zelfs niet mogelijk. Dat kan mentaal zwaar wegen en veel vraagtekens oproepen. Daarom geeft Sport Vlaanderen 5 tips van psychologe Eva Maenhout om deze moeilijke tijden door te komen.

Twijfel je om te stoppen met sporten?

Iedereen beleeft wel eens een periode waarin het hem of haar ontbreekt aan de motivatie om te sporten. Dat is volstrekt normaal. 

 

"Ook topatleten op het allerhoogste niveau krijgen te maken met tegenslagen en moeilijke periodes. Maar zij vinden steeds de moed om verder te blijven gaan. En dat kan iedereen!"

 

Stel jezelf de vraag waarom je ooit begonnen bent met sporten, de leuke dingen en de voordelen eraan. "Denk ook terug aan alle toffe momenten die de sport jou gegeven heeft. Die belangrijke overwinning met je team en de sfeer achteraf."

 

"Wanneer je hieraan denkt zal je sowieso een stuk van je motivatie terugvinden", weet psychologe Eva Maenhout.

Denk terug aan alle toffe momenten die de sport jou gegeven heeft.

Eva Maenhout, psychologe

Is mijn sportcarrière om zeep?

"Het lijkt misschien wel zo, maar je sportcarrière is zeker niet om zeep. Ons lichaam kan snel terugkomen op het niveau van voor de lockdown", zegt psychologe Eva Maenhout.

 

Zodra je weer begint te trainen, zal je merken dat je zowel op fysiek als op mentaal vlak weer sprongen vooruit zal maken. Het heeft dus geen zin om hierover te piekeren.

 

"Wees niet negatief, want veel van de zaken waarover we ons zorgen maken gebeuren in werkelijkheid nooit."

Wees niet negatief, want veel van de zaken waarover we ons zorgen maken gebeuren in werkelijkheid nooit.

Eva Maenhout, psychologe

Hoe blijf ik gemotiveerd?

Het is zeer frustrerend als je naar iets uitkijkt en dat wordt uitgesteld.  Zeker als sporter, wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt of een bepaalde wedstrijd en dat valt plots weg.

 

Dan is het belangrijk om je focus te verleggen. "Vraag aan je coach een aangepast trainingsprogramma om op langere termijn toch je doel te halen."

Je coach kan je hierin opvolgen vanaf afstand of eventueel virtueel.

 

"Het werkt ook motiverend als je af en toe je ervaringen deelt met je teamgenoten. Zowel voor hen, als voor jezelf."

Het werkt ook motiverend als je af en toe je ervaringen deelt met je teamgenoten.

Eva Maenhout, psychologe

Welk perspectief heb ik nog als sporter?

De pandemie heeft voor sporters het perspectief op korte termijn volledig weggevaagd.  Het enige wat je volgens Maenhout kan doen is de situatie accepteren, anders werkt het alleen maar frustrerend.

 

"Denk al eens na over het volgende seizoen en wat je doelstellingen daar kunnen zijn. Stem af met je trainer wat je hiervoor nu al kan doen. Is het niet in je club, dan wel alleen, op een veld ergens in de buurt."

 

"Wat ook een optie is, is een andere sport kiezen die je wel kan beoefenen en die nauw aansluit bij jouw sport, zodat deze op langere termijn toch kan bijdragen aan jouw doel."

Denk al eens na over het volgend seizoen en wat je doelstellingen daar kunnen zijn.

Eva Maenhout, psychologe

Hoe ga ik om met het gemis van sport?

Iedereen mist sporten, de wekelijkse trainingen en wedstrijden, als je dat altijd al gewoon bent geweest. Maar wat mis je nu precies het meest? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen volgens Eva Maenhout.

 

"Mis je de structuur? Het sociaal contact? Of het sporten an sich? Het is belangrijk om te benoemen wat je precies mist om op zoek te kunnen gaan naar alternatieven om dat specifieke gemis op te vullen."

Mis je de structuur? Het sociaal contact? Of het sporten an sich? Het is belangrijk om te benoemen wat je precies mist.

Eva Maenhout, psychologe