"Rik Van Steenbergen zei me dat de journalisten niet wisten wat ze schreven"

  Koen De Koker na zijn werelduurrecordpoging op de piste in Manchester.

  In aflevering 2 van onze podcast "15 minutes of fame" reconstrueren we de onwaarschijnlijke jacht op het werelduurrecord van Koen De Koker in 1996. In zijn zoektocht naar eeuwige roem kreeg De Koker kritiek, maar ook lof uit onverwachte hoek.

  De poging van Koen De Koker was 25 jaar geleden nieuws in alle Belgische kranten en op radio en televisie. "Renner, zanger, paragnost, metafysicus, fantast, positivist. Het is niet eenvoudig Koen De Koker voor één gat te vangen", vatte Frank Raes de teneur in de media samen in zijn inleiding voor Sportweekend.

   

  De excentrieke De Koker was - en is nog altijd - een aanstekelijke positivo, maar in 1996 kreeg hij van de Belgische pers kritiek. Zowel voor als na zijn werelduurrecordpoging. Onder meer omdat hij vooraf niet meer dan 5u per week had getraind. 

   

  Ook na zijn poging in de rokerige hal in Manchester waren de talrijk meegereisde journalisten bijzonder kritisch. "Het was logisch dat ik veel negatieve pers kreeg", vertelt De Koker in "15 minutes of fame".

  Wie hoog van de toren blaast, kan ook diep vallen. Maar de eerste persoon die mij belde die niet van de pers was, was Rik Van Steenbergen.

  "Wie hoog van de toren blaast, kan ook diep vallen. Maar de eerste persoon die mij belde die niet van de pers was, was Rik Van Steenbergen (drievoudig wereldkampioen en winnaar van onder meer twee keer de Ronde van Vlaanderen en twee keer Parijs-Roubaix).


  "Hij vertelde me dat hij de kranten een beetje had gelezen en dat de journalisten niet wisten wat ze schreven. Ik vond het tof dat Rik Van Steenbergen, toch een van onze grootste renners, de moeite had gedaan om mijn telefoonnummer in dat Engelse hotel te zoeken en me te bellen."

  Wil je het hele verhaal horen? Download de podcast "15 minutes of fame"

  Let op de bijzondere versnelling: 70 x 12