Testen, testen en nog eens testen voor de Omloop: "Elk risico uitsluiten"

  De Omloop Het Nieuwsblad is zaterdag de eerste klassieke afspraak van het seizoen.

  Ook bij Flanders Classics zijn ze opgelucht dat het Vlaamse wielervoorjaar zaterdag kan beginnen. De organisator van de Omloop Het Nieuwsblad benadrukt nog eens hoe belangrijk het is om de koers thuis op televisie te volgen. "Iedereen met gezond verstand weet dat we de andere wedstrijden niet mogen hypothekeren."

  "We zijn blij dat er koers is", glimlacht Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, 3 dagen voor de start van de Omloop Het Nieuwsblad. "Iedereen kijkt er naar uit."

   

  "We zijn erin geslaagd om de kalender te herstellen en we hopen die lijn aan te houden tijdens het volledige voorjaar. Het gevoel is wel dubbel, het blijft hinken op twee gedachten. We moeten organiseren onder extreme omstandigheden die eigenlijk niet passen bij de koers."

   

  De wielerorganisator heeft in het najaar van 2020 natuurlijk al kunnen oefenen. "We hebben ervaring opgebouwd en we kunnen min of meer kopiëren, maar de omstandigheden zijn anders. In oktober (toen de Ronde van Vlaanderen werd gereden) was de horeca open en de sportieve protocollen zijn nog verstrengd."

   

  En dat heeft gevolgen. "Wij zijn de seizoensopener en veel renners keren nu pas terug na een buitenlandse stage. Als organisator zullen we vrijdag nog heel veel testen moeten afnemen."

   

  "Volgens het UCI-protocol moet elke renner voor een WorldTour-wedstrijd negatief testen op wedstrijddag -6 (dat was zondag) en wedstrijddag -3 (woensdag, vandaag)."

   

  "Volgens het Belgische protocol moet er ook een negatieve sneltest zijn op wedstrijddag -1, vrijdag dus. Alle renners die minder dan 5 dagen in het land zijn voor de dag van de koers, moeten die test ondergaan en die procedure moeten wij vrijdag organiseren. Ook wij willen elk risico uitsluiten."

  Wij zijn de seizoensopener en veel renners keren nu pas terug na een buitenlandse stage. Als organisator zullen we vrijdag nog heel veel testen moeten afnemen.

  Tomas Van Den Spiegel (Flanders Classics)

  "We vallen niet om, maar als dit het nieuwe model wordt, dan zijn er wel gevolgen"

  Richtlijnen zijn er voor de renners, duidelijke vuistregels zijn er ook voor de wielerliefhebbers. De rode draad: hellingen en kasseistroken zijn afgesloten, publiek is niet welkom aan de start en finish, er mogen geen samenscholingen zijn en er geldt mondmaskerplicht.

   

  Tomas Van Den Spiegel: "Iedereen beseft dat er beter thuis naar de koers gekeken wordt. Koers op televisie blijft zeer genietbaar. Ook al wordt het mooi weer, het kan niet de bedoeling zijn om mensen op de been te brengen."

   

  "Er is geen reden om naar het parcours te komen. De plekken waar iedereen wil staan, zijn sowieso afgesloten. We maken het exacte parcours en uurschema ook niet bekend. We willen mensen niet verleiden om na te gaan waar ze de renners eventueel toch nog kunnen zien."

   

  "Iedereen met gezond verstand weet dat we de rest van de wedstrijden niet willen hypothekeren. Dat moeten we met z'n allen doen: organisatoren, federaties, renners, ploegen en de fans."

   

  Ook voor de organisator zijn er gevolgen: geen VIP's, geen extra inkomsten. "Dat heeft een financiële impact, maar je moet er de kantjes niet aflopen."

   

  "We dreigen niet om te vallen, maar als dit het nieuwe model wordt in de wielersport, dan heeft het wel gevolgen. We hopen dat vanaf 2022 alles terugkeert naar het oude."

  Ook dit jaar zullen de hellingen er verlaten bijliggen.

  "Van der Poel? Logisch dat onze deur open staat"

  Nog één vraagstuk bleef woensdagmiddag onbeantwoord: staat Mathieu van der Poel zaterdag alsnog aan de start? De Nederlander moest de UAE Tour maandag verlaten na een coronageval in zijn team, maar de Omloop kan een vangnet zijn.

   

  "We zijn geen partij in dit verhaal", herhaalde Tomas Van Den Spiegel nog eens. "Maar als hij voldoet aan de protocollen, dan zien wij geen enkel probleem. We hopen er op en rekenen er een beetje op dat het zo zal zijn."

   

  De week van Van der Poel zal dan wel propvol coronatesten zitten. "Voor de renners is dat bijna dagelijkse kost. Het is logisch dat onze deur open staat."