Ga naar de inhoud

meest recent

De Koker: "Ik had alles om de nieuwe Eddy Merckx te worden"

 wo 3 maart 2021 12:45
In aflevering 2 vertelt Koen De Koker het verhaal van zijn uiterst bizarre werelduurrecordpoging.

Een compleet verwaarloosd trainingsprogramma, geleende wielen en een ijzeren wilskracht, meer was er 25 jaar geleden niet nodig voor wellicht de meest bizarre werelduurrecordpoging uit de geschiedenis. Aflevering 2 van onze podcast "15 minutes of fame" vertelt het fantastische verhaal van "de zingende coureur" Koen De Koker.

Download de podcast 15 minutes of fame

Plan bedacht om carrière te redden: het werelduurrecord

De Nederlander Kai Reus liet vorige maand weten dat hij zijn droom op het werelduurrecord opbergt. Door het coronavirus kon hij te weinig trainen. Het lijkt een valabel argument, al denkt Koen De Koker daar waarschijnlijk anders over.

 

Het is 1996. De wielercarrière van de dan 25-jarige De Koker dreigt af te lopen nog voor ze goed en wel begonnen is. Hij krijgt geen nieuw contract en dus bedenkt hij een plan: een aanval op het werelduurrecord van Tony Rominger, winnaar van de Giro en drie keer de Vuelta.

 

"Ik zag mijn poging als een kans om nog opgepikt te worden door een wielerploeg die in mij wou investeren",vertelt Koen De Koker in 15 minutes of fame. 

 

"Ik had nood aan iemand die dacht: "Die De Koker heeft misschien een speciaal karakter, maar intrinsiek heeft hij de fysieke mogelijkheden om een toprenner te worden.""

 

"Bij mij leefde de stille hoop dat ik zo de carrière zou kunnen uitbouwen die voor mij gepland zou moeten zijn."

Bij mij leefde de stille hoop dat ik met een werelduurrecordpoging de carrière zou kunnen uitbouwen die voor mij gepland zou moeten zijn.

Koen De Koker
Koen De Koker met zijn tijdritfiets in de jaren 90.

Wereldrecord VO2-max

Koen De Koker is een geboren verteller. In 15 minutes of fame vertelt hij de details over zijn compleet verwaarloosde voorbereiding, de rokerige hal in Manchester, de negatieve reacties van journalisten en over zijn liefde voor zijn grote held en "tweede papa" Eddy Merckx.

 

"In 1992 ben ik profrenner geworden. Ik was het klassieke type dat alles in zich had om de nieuwe Merckx te worden", zegt De Koker. "Dat wil zeggen: ik was exact even groot. Ik had hetzelfde lichaamsgewicht in topvorm. Ik had dezelfde spiermassa en dezelfde longinhoud."

 

"Ik trapte soms 550 watt in het laboratorium en woog 74 kilogram. Mijn hoogste hartslag was 204 en mijn laagste 28 of 29. Zo een VO2-max is een wereldrecord, denk ik. Het is daarom dat ze die vergelijking met Merckx gingen maken."

 

"Intrinsiek zat er iets in mij, dat nooit gevonden is. De vraag is hoe dat komt."

Sportweekend 1996: de opvallende reportage over het werelduurrecord

In deze aflevering hoort u ook:

  • Waarom Koen De Koker zijn fysieke voorbereiding op zijn werelduurrecord compleet verwaarloosde.
  • Dat hij de wielen van zijn werelduurrecordfiets vergat en er nog snel moest lenen van iemand.
  • Van welke wielergrootheid De Koker felicitaties kreeg in zijn hotelkamer na zijn recordpoging. En neen, het was niet Eddy Merckx.
  • Hoe Koen De Koker als 16-jarige in een caravan belandde met Sandra Kim, de winnares van het Eurovisiesongfestival.
  • Hoe de liefde voor het wielrennen ontstond dankzij een kaartje van Eddy Merckx en waarom die een "tweede papa" werd voor De Koker.
  • Dat De Koker 21 jaar na zijn werelduurrecord 900 euro verwijderd was van toch nog een wielerrecord.
  • Dat veel journalisten twijfelden aan De Koker, maar toch meereisden naar de piste in Manchester.

Koen De Koker in 1996

En nu

Lees ook: