VIDEO: Grant Holloway loopt 27 jaar oud WR op 60m horden aan flarden

  In Madrid heeft Grant Holloway het wereldrecord op de 60 meter horden, van Colin Jackson uit 1994, scherper gesteld. De Amerikaan zette een chrono neer van 7"29. Onze landgenoot Michael Obasuyi maakte de historische race mee: hij eindigde 5e.

  Grant Holloway, de wereldkampioen van 2019 op de 110 meter horden, had deze winter een hoofddoel gemaakt van het wereldrecord op de 60 meter horden. In Madrid was het vandaag bingo voor de Amerikaan, die al 4 jaar en 41 races ongeslagen is sinds zijn debuut op de afstand.

   

  Met 7"29 dook Holloway 1 honderdste seconde onder het 27 jaar oude record van de Brit Colin Jackson. Toen was Holloway nog niet geboren, die is 23 jaar.

   

  Holloway haalde het voor de Britse wereldkampioen indoor Andrew Pozzi (7"51). De Amerikaan toonde eerder op de dag al zijn grote vorm. Anderhalf uur voor zijn recordtijd liep hij in de reeksen 7"32, toen de op 1 na beste tijd ooit.

   

  Holloway is aan een zeer regelmatige winter bezig. Hij liep al 7 keer onder 7"40 in 10 races, een tijd die geen enkele andere huidige atleet al kon lopen.

   

  De jonge Amerikaan is een imposante verschijning: 1,88m, 86 kg. Hij was in zijn schoolcarrière een van de beste "wide receivers" in het American football, maar koos voor atletiek. Met 8,16m kan hij ook aardig verspringen.

   

  En Holloway kan nog sneller, meent hij: "Ik zou niet zeggen dat dit mijn perfecte race was. In de reeksen evenaarde ik mijn record, in de finale ging ik nog sneller. Mijn doel was om me te amuseren en dat heb ik gedaan."

   

  Mogelijk gaat de chrono dus snel van de tabellen: "Vanavond denk ik er al niet meer aan. Ik kijk altijd vooruit. Het wereldrecord outdoor (12"80 van landgenoot Aries Merritt uit 2012, red) is ook een doel, maar mijn prioriteiten zijn eerst de Amerikaanse trials voor de Spelen en het goud in Tokio."

  Obasuyi kaapt 5e plaats weg

  De recordrace van Holloway had ook een Belgisch tintje: de jonge Michael Obasuyi, benaderde met 7"69 zijn persoonlijke record van 2 weken geleden in Liévin (7"67). Obasuyi legde beslag op de 5e plaats.