Harm Vanhoucke mee met beste klimmers in Emiraten: "Nu moet hij vertrokken zijn"

  "Harm Vanhoucke heeft een stap vooruit gezet."

  Op de klim naar Jebel Hafeet bewees Harm Vanhoucke dat hij een man wordt waarmee we in de toekomst rekening mee moeten houden in de bergritten. "Als de puzzel in elkaar valt, moet hij een rit in een grote ronde kunnen winnen."

  Harm Vanhoucke finishte in de koninginnenrit in het groepje vlak achter het duo Pogacar-Yates, als vijfde. Voor de 23-jarige klimmer van Lotto-Soudal een bevestiging na zijn goeie Giro.


  "Het doel was vooraf om top 10 te halen, dus dan is een 5e plaats heel mooi", zegt Vanhoucke. "Ik voel dat ik progressie boek in zulke etappes, een positief signaal voor de toekomst."


  Ook voor Kurt Van de Wouwer, die Vanhoucke als ploegleider bij de U23 van Lotto-Soudal de voorbije jaren op de voet volgde, is het geen verrassing.


  "Het verbaast mij helemaal niet dat hij daar tussen de wereldtop naar boven rijdt. Het doet zo deugd als je dat leest en het zal hem ook zeker deugd doen."


  "Op een aankomst bergop heeft hij al vaker straffe dingen laten zien. Zijn prestatie vandaag ligt ook in de lijn van de verwachtingen als je kijkt naar wat hij vorig jaar liet zien in de Giro (Vanhoucke eindigde derde in de rit naar de Etna). Dit is een leuke binnenkomer van het seizoen."

  "Een rit in een grote ronde moet lukken"

  Van de Wouwer gelooft dat Vanhoucke nog een stap vooruit kan zetten. "Het is altijd moeilijk om uitspraken te doen voor een jonge renner. We moeten de lat ook niet te hoog leggen maar Pogacar en Yates zijn wereldtop. Als je daar zo dichtbij zit, mag en moet je ambities koesteren."


  Een ritzege in een rittenkoers, al dan niet een grote ronde, behoort volgens Van de Wouwer tot de mogelijkheden. "Als de puzzel eens in elkaar valt. Ik zou hem dan ook aanraden om een algemeen klassement uit zijn hoofd te zetten. Als hij zich een paar dagen kan sparen, moet hij eens kunnen uitpakken."


  Een beetje later dan zijn leeftijdsgenoten lijkt ook Vanhoucke dus klaar voor zijn doorbraak. "Harm is mentaal sterker geworden na zijn sterke Giro van vorig jaar. Het jaar voordien was moeilijk en daar kwam dan ook nog eens de dood van zijn vriend Bjorg Lambrecht bij."


  "Nu moet hij echt vertrokken zijn voor de toekomst. Harm is ook iemand die durft te twijfelen als het wat moeilijker gaat. Daarom ben ik ook blij dat hij nu sterk presteert, dit is een bevestiging van zijn kunnen. Dit zal hem alleen nog meer motiveren”, besluit Van de Wouwer.

  Lees ook