"Een zege in de Omloop in het laatste jaar van Jolien, dat is de mooiste opener"

  Jolien D'hoore vandaag tijdens de verkenning van de Omloop.

  De Omloop Het Nieuwsblad wordt voor Jolien D'hoore de start van het laatste hoofdstuk van haar wielerboek. Na dit jaar zet ze er immers een punt achter. "Ik heb nog 1 kans om de Omloop te winnen, toch een beetje mijn thuiskoers."

  Voor Jolien D'hoore wordt het dit jaar elke keer "de laatste keer": een laatste keer op winterstage (afgevinkt), een laatste keer ploegvoorstelling (afgevinkt), een laatste keer de Omloop (af te vinken),...

   

  "Ik probeer daar niet te veel aan te denken, ik ga gewoon van start zoals elk seizoen. Ik wil er niet te veel bij nadenken", zegt D'hoore.

   

  "Ik ben in ieder geval nog niet versleten, dat tonen mijn waardes op training. Die zijn beter dan ooit. Het gevoel is dan ook vrij goed."

   

  "De Omloop zou een wedstrijd moeten zijn die mij goed ligt. Het is minder lastig dan de Ronde, maar de timing van de Omloop was doorgaans niet goed. Ik had net een hele winter op de piste gereden en stond ofwel niet aan de start of reed er mijn eerste wegkoers."

   

  "Maar eigenlijk is het mijn thuiskoers. Ik woon maar op 10 kilometer van Oudenaarde en rijd hier op mijn trainingswegen. Het enige jammere is dat het goed weer is. Bij voorjaarskoersen hoort toch wind en regen, flandrienweer. Maar we gaan ook niet klagen, hé."

  Van der Breggen: "Dit voelt als een extra jaar"

  Jolien D'hoore wordt bij haar "nieuwe" ploeg SD Worx omringd door 3 ex-winnaressen, onder wie wereldkampioene Anna van der Breggen. Die wil zich, net als haar ploegmaats, wegcijferen voor D'hoore.

   

  "Als Jolien een goeie dag heeft, moet ze hier kunnen winnen. Ik wil haar graag helpen en dat geldt ook voor mijn ploeggenoten. Een zege van Jolien, in haar laatste jaar, zou de mooiste opener zijn die we ons kunnen wensen."

   

  Nochtans is Van der Breggen zelf ook bezig aan haar laatste jaar. "In tegenstelling tot Jolien wil ik er wel elke keer bij stilstaan, want als het besef pas later komt is het te laat en sta je er niet bij stil."

   

  "Voor mij is het ook een soort extra jaar, omdat ik heb besloten er een jaar bij te doen na het uitstel van de Olympische Spelen. Ik heb zin in de volgende stap, om dingen te doen die ik niet gewend ben."

   

  Maar eerst nog een jaartje genieten, samen met D'hoore. "Op trainingskamp lag ik vaak met haar op de kamer. Ze zorgt voor sfeer in de ploeg. Haar Belgische grapjes snap ik nog niet altijd, maar het begint te wennen."

  Jolien zorgt voor sfeer in de ploeg, al snap ik haar Belgische grapjes niet altijd.

  Anna van der Breggen