Merel Maes, 16 jaar en top in het hoogspringen: "Volwassen en nuchter"

  Merel Maes imponeerde zaterdag op het BK.

  Ons land telt een extra atletiekparel met Merel Maes. Ze is amper 16 jaar, maar op het BK zweefde de hoogspringster over liefst 1,91 meter. In De Tribune kwam haar groeiproces aan bod: "Het is nu zaak om de voetjes op de grond te houden."

  "Onwaarschijnlijk", zegt Dirk Gerlo over de progressie die Merel Maes de jongste jaren geboekt heeft. 

   

  De 16-jarige Maes zette haar eerste sportstapjes op het voetbalveld, een liefde die nog altijd niet uitgedoofd is. Maar sinds een viertal jaar heeft ze ook het hoogspringvuur in haar lichaam ontdekt.

   

  "Vorig jaar ging ze over 1,81 meter, een jaar later springt ze dus 10 centimeter hoger: fenomenaal."

   

  "Ik heb met haar coach Benny Annecour gebeld. Hij vertelde dat ze het rustig aanpakken en dat ze zeker niet te veel trainingsarbeid leveren. 3 à 4 keer per week een uurtje: uithouding, sprong, techniek en lichte krachttraining. Ze willen haar absoluut niet overbelasten."

   

  "Ook Wim Vandeven (voormalige coach van Tia Hellebaut) bevestigde dat ze het lichaam heeft om aan hoogspringen te doen."

   

  "Het is nu zaak om de voetjes op de grond te houden, maar haar coach geeft aan dat Merel zeer goed weet waar ze mee bezig is. Ze klinkt heel volwassen en straalt nuchterheid uit."

  Vorig jaar ging ze over 1,81 meter, een jaar later springt ze dus 10 centimeter hoger: fenomenaal.

  Dirk Gerlo over Merel Maes

  "Het is nu zaak om regelmaat te kweken"

  Het gaat snel voor Merel Maes, want deelname aan het EK indoor in Polen (5-7 maart) is plots niet ondenkbaar. Op de Europese ranking van 2021 is ze 13e, waardoor ze mag hopen om opgevist te worden voor het EK.

   

  Dirk Gerlo in De Tribune: "Ze komen nu op onontgonnen terrein terecht. Ook haar coach Benny Annecour heeft dat nog niet meegemaakt."

   

  "Ik heb begrepen dat ze bij de federatie niet alleen Merel, maar ook Benny zullen begeleiden om hen wegwijs te maken in alles wat rond zo'n kampioenschap hangt."

   

  "Het is nu vooral zaak om regelmaat te kweken. Vandeven en Annecour zijn ervan overtuigd dat 2 meter op termijn mogelijk is, maar ze zal niet nog eens 10 centimeter hoger gaan in één jaar. En we mogen vooral niet vergeten dat ze nog maar 16 jaar is."

  Download de podcast van De Tribune