UCI schorst ploegmanager Patrick Van Gansen tot eind 2022

  De Disciplinaire Commissie van de Internationale Wielerunie UCI heeft zich uitgesproken in het dossier rond Patrick Van Gansen. De ploegmanager werd beschuldigd van intimidatie en vormde eerder al het onderwerp in een onderzoek van de Ethische Commissie van de UCI. Hij wordt geschorst van 16 april 2020 tot 31 december 2022.

  Patrick Van Gansen kwam in 2019 in opspraak nadat meerdere rensters van wielerploeg Health Mate Ladies Team hem beschuldigd hadden van grensoverschrijdend seksueel gedrag.

   

  De Ethische Commissie van de UCI concludeerde dat er "inbreuken op de ethische code" waren gepleegd. Het dossier belandde op de tafel van de Disciplinaire Commissie en dat orgaan heeft zich nu uitgesproken.

   

  Er wordt Van Gansen een schorsing opgelegd van 16 april 2020 (met terugwerkende kracht dus) tot en met 31 december 2022. Tot dan mag hij geen functie uitoefenen in het wielrennen. 

   

  Wil Van Gansen na zijn schorsing opnieuw in het wielrennen aan de slag gaan, dan moet hij een cursus volgen over ongewenste intimiteiten op de werkvloer.

   

  De UCI verwelkomt "de beslissing, die een belangrijk precedent schept wat betreft seksuele intimidatie". 

   

  "Het is essentieel voor het welzijn van sporters dat ze de instellingen kunnen vertrouwen en zich vrij voelen om pesterijen in alle vormen aan de kaak te stellen", zo klinkt het.