Erwin Lemmens: "Courtois houdt Real momenteel in zijn eentje recht"

  Thibaut Courtois met een van zijn vele reddingen van de voorbije weken.

  Thibaut Courtois hield al 3 matchen op een rij de nul bij Real Madrid. Tegen Valladolid werd hij zelfs uitgeroepen tot Man van de Match. Voor Erwin Lemmens, keeperstrainer bij de Rode Duivels, bestaat er geen twijfel meer: "Hij is de beste van de wereld, hij is momenteel al zijn concurrenten aan het voorbijvliegen."

  Het loopt nog altijd niet van een leien dakje, maar toch is Real Madrid zowaar tot op 3 punten van het ongenaakbaar gewaande Atletico Madrid genaderd. Doelman Thibaut Courtois heeft een belangrijk aandeel in die remonte, volgens Erwin Lemmens zelfs hét belangrijkste.

   

  "Ik zie zowat al zijn wedstrijden en hij speelt al wekenlang op een heel hoog niveau", zegt Lemmens aan Sporza. "Als hij er niet was geweest, had Real niet gestaan waar het nu staat. Hij houdt hen bijna in zijn eentje recht."

   

  "In Spanje schrijven ze nu ook dat hij "la estrella" van de Primera Division is, de ster dus. Dat wil zeggen dat hij iemand als Messi is gepasseerd. Dat is toch ongelooflijk."

   

  "De mensen van de kranten AS en Marca bellen regelmatig eens naar mij en het is duidelijk dat ze hem daar op handen dragen. Zo simpel is het."

  Thibaut Courtois met Erwin Lemmens

  "Hij is sterker uit die moeilijke periode na Club gekomen"

  Het verschil met iets meer dan een jaar geleden is groot. Toen werd Courtois tijdens de match tegen Club Brugge uitgefloten door zijn eigen fans. "Hij werd toen volledig afgemaakt, terwijl hij gewoon ziek was."

   

  "We hebben hard gewerkt om daarna weer op te bouwen. Hij is daar zo sterk uitgekomen. Hij maakt zich nog weinig druk, dat maakt hem zo sterk."

   

  Lemmens droeg zelf ook zijn steentje bij. "We sturen regelmatig berichten naar elkaar, want hij weet dat hij bij mij met alles terecht kan. Hij kan alles in vertrouwen bij mij kwijt. Ik durf te zeggen dat we de voorbije 8 jaar vrienden zijn geworden."

   

  Tot nu toe lag Courtois in de weegschaal met jongens als Neuer, Oblak of Ter Stegen voor de symbolische titel van Beste Doelman ter Wereld. "Maar ik denk dat hij momenteel voorbij iedereen aan het vliegen is. Als je naar zijn statistieken en prestaties kijkt, kun je daar niet omheen. Daar mogen we als Belgen trots op zijn."

  "De titel? Hopen voor Real dat Hazard fit raakt en kan ontploffen"

  Zullen de prestaties van Courtois volstaan om Real Madrid opnieuw de titel te schenken? "Hij zal er alles aan doen. Hij houdt hen nu recht, maar om als keeper in je eentje de titel binnen te halen, dat zou helemaal ongelooflijk zijn. Het is niet evident om altijd de nul te houden."

   

  "Het is te hopen dat Eden (Hazard) zo snel mogelijk weer fit is en kan ontploffen. Dat kan voor heel Real een verlossing zijn, zodat ze hun matchen makkelijker kunnen winnen."