Vannieuwkerke: "Het duo Clijsters-Mertens zou ideaal zijn voor Tokio"

  De Australian Open toonde aan dat België op dit moment tekortschiet om mee te doen voor de hoofdprijzen in het enkelspel. Tegelijk bewees Elise Mertens dat er in het dubbelspel wel mogelijkheden zijn. En dat in een olympisch jaar. Dat zette de gasten in onze podcast De Tribune aan het denken.

  "Belgisch duo maken voor Tokio"

  In De Tribune maakten Dirk Gerlo en Karl Vannieuwkerke de balans op van de Australian Open. Elise Mertens ging er in het enkelspel sneller uit dan gehoopt, ze strandde in de 1/8e finales. 

   

  In het dubbelspel pakte ze dan weer de eindzege. In tegenstelling tot haar dubbelpartner Aryna Sabalenka wil Mertens ondanks de extra belasting die dubbelspel meebrengt, blijven dubbelen.

   

  "Ik vind het wel verstandig om te blijven dubbelen", zei Karl Vannieuwkerke. "We hebben in het verleden speelsters horen klagen op grandslams omdat het mentaal moeilijk kan zijn om je op te laden op dagen dat je geen wedstrijd speelt".

   

  "Als Sabalenka nu even stopt, denk ik dat het een ideaal moment is om een Belgisch duo voor het dubbelspel te maken met het oog op de Olympische Spelen. Er zijn wel wat opties." 

   

  "De moeilijkste match voor Mertens was in de eerste ronde tegen Alison Van Uytvanck met haar Zweedse partner Cornelia Lister. Ik zou Mertens en Van Uytvanck durven te koppelen."

  "Clijsters zou in maart haar comeback maken"

  Wie aan andere opties voor een Belgisch duo denkt, komt snel uit bij Kim Clijsters. Clijsters was in het verleden nummer 1 van de wereld in het dubbelspel. Dirk Gerlo had een beetje nieuws over Clijsters. 

   

  "Ik heb deze week nog eens kunnen bellen met de manager van Kim Clijsters. Dat is niet altijd evident, maar eindelijk lukte het en als boodschap kreeg ik dat Kim volop aan het trainen is, helemaal fit is en blessurevrij is."

   

  "Ze is een tijdje buiten strijd geweest door corona en dat heeft haar even parten gespeeld, maar er is nog altijd de absolute overtuiging dat Clijsters kan terugkeren en dat ze dat ook wil doen. In de loop van de maand maart zou ze haar comeback maken."

   Er is (in het kamp Clijsters) nog altijd de absolute overtuiging dat Kim kan terugkeren en dat ze dat ook wil doen.

  Dirk Gerlo

  "Van Fed Cup-kapitein Johan Van Herck weet ik dat Kim Clijsters vorig jaar rond deze periode heeft gezegd dat ze met hem nog eens de Fed Cup wil spelen."

  "Vergeet niet dat Kim Clijsters ook in het dubbelspel furore heeft gemaakt, dat dubbelspel minder belastend is, dat ze een zware service heeft en dat ze over veel ervaring aan het net beschikt. Dus het koppel Elise Mertens met Kim Clijsters zou ideaal kunnen zijn."


  "Perfect! Dan hebben we een koppel voor Tokio", pikte Karl Vannieuwkerke in. "Ik denk ook dat die combinatie een goede trigger zou kunnen zijn voor Clijsters om opnieuw fit te geraken voor het enkelspel."

  Praktisch probleem: Clijsters moet in top 300 geraken

  Voor de droom om Clijsters en Mertens te koppelen in het dubbelspel werkelijkheid kan worden, moet wel een praktisch bezwaar worden opgelost.


  "Elise Mertens (WTA-2 in het dubbel) mag als speelster uit de top 10 in het dubbelspel om het even welke Belgische speelster kiezen uit de top 300 om mee samen te spelen in het dubbel, maar Clijsters staat nog niet in de top 300 in het enkel. Het wordt dus belangrijk om voldoende wildcards te verzamelen."

  Download de podcast van De Tribune