Belgian Lions: "We gaan niet naar het EK om zomaar deel te nemen"

  Jean-Marc Mwema en Tim Lambrecht.

  De voorrondes zitten erop, de Belgian Lions zijn in het najaar van 2021 een van de 24 landen die naar het EK basketbal mogen. Maar met welke ambities? En wie zal er allemaal meegaan? Jean-Marc Mwema en Tim Lambrecht blikken in onze Facebook Live al even vooruit.

  De Belgen eindigden in een poule met grote landen als Litouwen en Tsjechië als groepswinnaar en dat met een jonge groep. "Het is in ons voordeel dat we nu nog 1,5 jaar hebben tot het EK", zegt Tim Lambrecht.

   

  "Als groepswinnaar mag je toch met vertrouwen naar het EK trekken", zegt Jean-Marc Mwema. "We gaan niet naar daar om alleen maar deel te nemen. De groepsfase overleven moet het minste zijn."

   

  Een specifieke voorkeur voor tegenstanders hebben Mwema en Lambrecht niet. "Zelfs Spanje of Servië mogen. Het zijn toch de mooiste momenten uit je carrière om tegen die grootmachten te mogen spelen."

  Mwema: "Ik hoop erbij te zijn, maar ben niet op mijn gemak"

  De vijver waar bondscoach Dario Gjergja uit kan vissen, is groter dan ooit. Voor het EK moet hij zijn kern terugbrengen tot 12 spelers. "Ik ben blij dat die jonge gasten aan het duwen zijn", zegt Mwema. "Die concurrentie zorgt ervoor dat het niveau omhoog gaat. Dat stuwt ons als ploeg vooruit."

   

  "Ik hoop er zelf ook bij te zijn, maar ik ben zeker niet op mijn gemak. Ik moet blijven bewijzen dat ik erbij hoor, ik mag niet op mijn lauweren rusten."

   

  "Voor mij zal het EK nog te vroeg komen", beseft Lambrecht nu al. "Er zijn nog te veel spelers die er vandaag niet bij waren. Maar elke interland is weer wat extra ervaring meegenomen."

   

  De Belgian Lions moesten wel een kleine prijs betalen voor de kwalificatie, want bij thuiskomst zijn ze verplicht om in quarantaine te gaan. Maar eerst mag de kwalificatie nog gevierd worden. "Een feestje zal het niet worden, maar toch wel een paar drankjes, hoor."