Stunt op Welsh Open snooker: nr. 81 van wereld klopt O'Sullivan in finale

  Geen vijfde eindzege op de Welsh Open voor O'Sullivan.

  De Noord-Ier Jordan Brown heeft voor een verrassing van formaat gezorgd op de Welsh Open snooker. De nummer 81 (!) van de wereld versloeg in een hoogstaande finale favoriet Ronnie O'Sullivan. Het levert hem ook een goeie 80.000 euro op.

  Na zeges tegen Mark Selby (5-4) en Stephen Maguire (6-1) was de 33-jarige Noord-Ier al dé toernooirevelatie op de Welsh Open. Om ook een happy end aan zijn sprookje te breien moest hij in de finale in Newport wel voorbij niemand minder dan Ronnie O'Sullivan.

   

  Wereldkampioen O'Sullivan stond voor de 56e keer in de finale van een rankingtoernooi en had gehoopt zijn record van 37 titels nog wat aan te dikken. Brown, die 3 jaar geleden nog pompbediende was, stond voor het eerst in een rankingfinale.   

   

  Maar al in de namiddagsessie werd snel duidelijk dat O'Sullivan het niet onder de markt zou hebben tegen de underdog Brown. Met breaks van 58, 78 en 107 zette "Bomber Brown" O'Sullivan op een 5-3-achterstand. 

   

  In de avondsessie leek "The Rocket", die al breaks van 74, 135 en 121 weggepot had, snel orde op zaken te stellen en kwam hij tot een 5-6-voorsprong. Maar Brown kwam terug en dwong O'Sullivan tot een beslissende 17e frame.

   

  Daarin was het zowaar Brown die met een 74-break aan het langste eind trok, goed voor één van de grootste verrassingen in de snookergeschiedenis. Aan zijn toernooizege houdt hij 71.000 pond over, een slordige 80.000 euro.

  Brown: "Drie jaar geleden was ik nog bediende in een benzinestation"

  "Dit is een droom die waarheid wordt", verklaarde Brown achteraf. "Ik heb vrijwel de hele wedstrijd aan de leiding gestaan, maar met Ronnie weet je nooit. Op het einde kon het alle kanten op."


  "Toen ik in het beslissende frame een kans kreeg, moest ik ze grijpen en dat heb ik gedaan. Drie jaar geleden stond ik nog als bediende in een benzinestation, maar ik hou van snooker en heb er de voorbije jaren enorm veel voor gedaan. Het heeft zijn vruchten afgeworpen."  


  O'Sullivan was groot in de nederlaag. "Ik heb van elke minuut genoten in deze finale. Ik ben zo blij voor hem, hij is een fantastische speler."

   

  Brown heeft meteen ook zijn ticket beet voor het Players Championship, dat vandaag in Milton Keynes van start gaat en waarin hij het in de eerste ronde opneemt tegen de Schot John Higgins (WS-6).