Voormalig T2 over Red Flames: "Professionalisering is nog groot werkpunt"

  "Zeven tot acht trainingsuren in de week: dat is gewoon ondermaats", zegt Cassimon.

  Zowel tegen Nederland (1-6) als tegen Duitsland (2-0) ondergingen de Red Flames afgelopen week de wet van de sterkste. Met het oog op het EK van komende zomer staan de Flames terug met de voeten op de grond. "Ondanks de nederlaag hebben ze zich herpakt tegen Duitsland", zegt voormalig T2 Tamara Cassimon.

  "Duitse spel lag Flames beter dan het Nederlandse"

  Tegen Duitsland liepen de Red Flames gisteren tegen een tweede nederlaag aan in evenveel oefenwedstrijden. Toch heerste er meer optimisme in vergelijking met de blamage tegen Nederland van 3 dagen eerder. Wij kaartten na met Tamara Cassimon, ex-T2 van de Flames.


  "Ondanks de nederlaag hebben de Flames zich wel herpakt", opent ze. "Qua organisatie stonden ze veel beter. Het grootste verschil is ook dat het Duitse spel de Belgen veel beter ligt vergeleken met dat van Nederland."


  "Duitsland speelt meer vanuit de organisatie, speelt graag afwachtend. Dat konden ze vandaag doen omdat ze het 1e doelpunt al vroeg cadeau kregen. Nederland is dan weer constant op jacht naar een nieuw doelpunt."

  Tegen Duitsland bleven de Flames, ondanks de nederlaag, goed overeind.

  "Dachten dat ze eigen spel konden spelen tegen Nederland, maar dat is fout uitgepakt"

  Na de 1-6-afstraffing tegen Nederland greep bondscoach Serneels in en pastte hij zijn ploeg wat aan aan de tegenstander. Iets wat tegen Nederland te weinig was gebeurd? "Tegen Nederland gingen de speelsters aanvankelijk uit van eigen sterkte", legt Cassimon uit.

   

  "We mogen niet vergeten dat hun laatste wedstrijd voor de oefenpotten, de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland, heel erg goed was. Daardoor dachten ze wellicht dat ze ook tegen Nederland hun spel konden spelen, maar dat is volledig verkeerd uitgepakt."

   

  In 2017 verloren de Belgen op het EK nipt van Nederland met 1-2.  Bijna 4 jaar later lijkt de kloof enkel groter geworden. Hebben de Flames de afgelopen 4 jaar wel stappen gezet? 

   

  "Zeker wel. We mogen de België-Nederland op dat EK écht niet vergelijken met de wedstrijd van nu. Bij zo'n oefenpot is de instelling totaal anders. Maar dat neemt niet weg dat een 1-6 veel te zwaar. Dat weten ze wel."

  Tegen Nederland kregen de Flames 6 goals om de oren.

  "Sterkere Belgische competitie en meer professionalisering nodig"

  Na 2 wedstrijden tegen de absolute top staan de Flames terug met de voeten op de grond. "En daarom zijn het ook ideale oefenmatchen geweest. Ze willen naar de top 8 op het EK, maar ze hebben nog heel wat stappen te zetten. Het is ook belangrijk om de Belgische competitie nog sterker te maken, zodat we meer kunnen concurreren met de toplanden."


  Bij een opwaardering van de Belgische competitie komt ook een hogere professionalisering kijken. De tegenstanders van donderdag en van zondag waren immers allemaal profspeelsters, terwijl bij België nog heel wat speelsters rondlopen met een job naast het voetbal.


  "Dat is nog een heel groot werkpunt. Ze willen vanuit de federatie topatletes maken, daar is iedereen altijd over bezig, maar dan moet je eens nagaan hoeveel uren getraind worden. Zeven tot acht trainingsuren per week: dat is gewoon ondermaats."

  Je moet eens nagaan hoeveel uren getraind worden. Zeven tot acht trainingsuren de week: dat is gewoon ondermaats.

  Tamara Cassimon

  Cassimon over eigen vertrek: "Het is nu eenmaal zo"

  Cassimon werd begin dit jaar bedankt voor bewezen diensten bij de Red Flames. Heeft ze haar afscheid al een beetje een plaats kunnen geven? "Uiteraard blijft dat wel wat hangen", blikt de voormalige T2 terug.


  "Ik paste niet meer in de toekomstvisie, vertelden ze me. Ik heb toen om meer uitleg gevraagd, maar heb die nooit gekregen. Als coach weet je natuurlijk hoe het voetbal in mekaar zit. Ze wouden bij de Flames een andere weg inslaan en verjongen, dat is nu eenmaal zo en ik ga verder met mijn leven."

  Tamara Cassimon.