Ga naar de inhoud

Maes (16) schittert op BK, Borlée krijgt pak slaag en enkele atleten veroveren EK-ticket

 za 20 februari 2021 17:21

Louvain-la-Neuve was vandaag het strijdtoneel voor het BK atletiek indoor. In het hoogspringen verbeterde de 16-jarige Merel Maes haar eigen beste wereldjaarprestatie bij de junioren. Alexander Doom zette zijn EK-kandidatuur kracht bij door Dylan Borlée naar huis te lopen op de 400 meter. Extra EK-tickets zijn er voor Cynthia Bolingo (400 meter), Renée Eykens en Elise Vanderelst (allebei 800 meter) en John Heymans (3.000 meter).

Maes: "Dit had ik nooit durven te dromen"

Merel Maes is een van de rijzende sterren in het Belgische atletiekkamp. Vorige week was de 16-jarige hoogspringster goed voor 1m88, de beste wereldjaarprestatie bij de scholieren.

 

Op het BK legde Maes de lat vandaag nog een beetje hoger: op 1m91. En ook over die hoogte zweefde de jonge atlete. 

 

Maes schuift zo op naar de 6e plaats op de Belgische ranking aller tijden als je alle leeftijdscategorieën in rekening brengt. Op de Europese ranking van 2021 is ze 13e , waardoor ze mag hopen om opgevist te worden voor het EK indoor in Torun volgende maand. 

 

"Maar misschien is het nog wat te vroeg om al mee te doen aan een EK", reageert Maes. "Ik moet het nog eens bekijken."

 

Maes  kon zelf nauwelijks geloven wat ze in Louvain-la-Neuve gepresteerd heeft. "Ik snap het zelf niet zo goed. Hier schrik ik echt van. Ik ben nog maar 4 jaar bezig met hoogspringen, met Tia Hellebaut als voorbeeld."

 

"Dat ik ooit zo hoog zou gaan, had ik nooit durven te dromen. Laat staan dat ik het op deze leeftijd al zou doen. Boven de 1m90 gaan vind ik toch al cool."

 

Hoewel ze in de atletiekwereld al hogere toppen scheert, blijft Maes het hoogspringen combineren met voetbal. Ze is rechtsachter bij Vrasene. "Nu ik 5 keer per week train voor het hoogspringen is het voetballen wat aan het afnemen", vertelt ze. "Maar ik wil er nog niet mee stoppen. Daarvoor doe ik het nog te graag."  

Merel Maes is 16 jaar jong.
Merel Maes is 16 jaar jong.

Borlée moet sterke Doom en Iguacel voor zich dulden

Op de 400 meter gingen Alexander Doom en Christian Iguacel de strijd aan met Dylan Borlée. 

 

Het doel van Doom en Iguacel: bewijzen dat ze hun plekje verdienen bij de Belgian Tornados op het EK indoor. En ze stelden niet teleur.

 

Doom wervelde naar een persoonlijk topchrono van 47 seconden rond. Iguacel bleef in zijn slipstream met een tijd van 47"16. Voor Dylan Borlée werd het met 48"64 een BK om snel te vergeten.

 

"Volgens mij heb ik me nu toch voldoende getoond voor een EK-selectie", reageerde Doom. "Het lijkt me duidelijk dat ik het niveau heb om een kans te krijgen."

 

"Ik heb van Jacques Borlée nog geen signalen ontvangen dat ik erbij ben, maar we hebben vanavond nog een gesprek. Het blijft een beetje afwachten, want met Jacques weet je nooit. Ik ben alvast supertevreden over mijn wedstrijd vandaag."  

 

Dylan Borlée zocht niet naar excuses. "Ik ben snel vertrokken, maar daarna raakte ik het momentum helemaal kwijt. Dit is niet uit te leggen. Normaal moet ik het van mijn souplesse hebben, maar die was er nu helemaal niet."

Doom en Iguacel houden Borlée afgetekend achter zich.
Doom en Iguacel houden Borlée afgetekend achter zich.

Bolingo snelt naar EK-limiet op 400 meter

Bij de vrouwen was het op de 400 meter uitkijken naar de onderlinge strijd tussen de Belgian Cheetahs.

 

Cynthia Bolingo was de snelste van het pak met 52"72, één honderdste seconde onder de EK-limiet. Daarmee bleef ze ruim een halve seconde voor Camille Laus (53"27). 

 

De snel gestarte Hanne Maudens (53"52) was de op 2 na snelste op de 400 meter. Paulien Couckuyt (53"57) was de snelste in de andere reeks.

Eykens en Vanderelst lopen EK-limiet op 800m

Op de 800 meter haalden 2 vrouwen een ticket binnen voor het EK: Renée Eykens en Elise Vanderelst.

 

Eykens bleef met 2'02"24 ruim onder de limiet en haalt zo haar gram. "Ik had mezelf vooraf gezegd dat niets moest. Als ik de EK-limiet zou lopen, dan was dat een mooie bonus."

 

"Een chrono van 2'02" had ik niet zien aankomen. Ik zal nog even tijd nodig hebben om te kunnen beseffen dat ik zo'n tijd gelopen heb. Ik zal hier heel het weekend van genieten", zegt Eykens.

 

Elise Vanderelst eindigde kort achter Eykens in een persoonlijke toptijd van 2'02"50. Ze had al een ticket voor de 1.500 meter.

Ook EK-limiet voor John Heymans op de 3.000 meter

Mooie prestaties vielen er ook te noteren op de 3.000 meter bij de mannen. John Heymans snelde naar de Belgische titel in een tijd van 7'51"71. Goed voor een EK-ticket.

 

"Dit komt heel onverwacht. Ik had een verkoudheid in het begin van de week en wou gewoon onder de 8 minuten lopen", reageert Heymans. "Ik wou wel alles geven, dat is altijd mijn ingesteldheid voor een wedstrijd."

 

"Dit is het resultaat van maanden hard trainen. Ik ben nu in de zevende hemel, dit is top. Dat ik nu al op dit niveau loop, werkt heel motiverend."

 

Ook Michael Somers (7'52"67) bleef onder de EK-limiet. Maar omdat er al 3 Belgen (Kimeli, Hendrix en Heymans) sneller gelopen hebben dan hij, valt Somers uit de boot. Hij is wel geplaatst voor de 1.500 meter.

Berings strandt net boven EK-limiet: "Zuur, ik wil naar EK"

Op de 60 meter horden deed Eline Berings een gooi naar een EK-ticket. Maar met 8"12 bleef ze 2 honderdste seconde boven de limiet.

 

"Dat is zuur", reageert Berings. "Ik ben wel heel trots op mezelf dat ik vandaag veel agressiever liep in de finale. Daarvoor liep ik altijd met twijfels en onzekerheid."

 

"Vandaag was ik opnieuw mezelf. Ik hoef mezelf niets te verwijten dat ik de limiet niet heb gehaald. Op de IFAM heb ik vorige week een lichte blessure aan mijn hamstrings opgelopen, waardoor ik een hele week niet gelopen heb."

 

Hoopt Berings dat ze nog gedelibereerd wordt voor het EK in Torun? "Uiteraard hoop ik dat. Ik wil echt naar het EK. Ik voel ook dat de vorm in stijgende lijn is. Over 2 weken kan ik zeker top zijn, maar het is afwachten of ik mee mag."

Anne Zagré snelde naar de Belgische titel met een tijd van 8"09.
Anne Zagré snelde naar de Belgische titel met een tijd van 8"09.

Fanny Smets zweeft over Belgisch record

In het polsstokspringen toonde Fanny Smets dan weer dat ze op toerental draait. Ze ging over 4m53, 2 centimeter hoger dan haar eigen Belgisch record.

 

Vooral met oog op de Spelen in Tokio doet de polsstokspringster een geweldige zaak. Het is wachten tot de olympische ranking dinsdag verschijnt, maar vermoedelijk schuift ze op van plaats 33 naar 28. De beste 32 mogen naar Tokio.

 

"Ik ben tevreden, maar niet 100 procent", zei Smets na afloop. "Ik had toch graag de limiet voor het EK indoor gesprongen." 

 

"Dat er geen concurrentie was vandaag, vond ik niet erg. Maar dat er geen ambiance was vond ik wel jammer. Op die manier is het moeilijk om je op te laden." 

 

Als 13e op de Europese ranking van 2021 mag Smets wel nog hopen om opgevist te worden voor het EK indoor.

Berings: "Ik voel dat ik aan het groeien ben, dit is frustrerend"

Jacques Borlée: "Het is een probleem voor Dylan"

Dylan Borlée: "Dit weerspiegelt helemaal niet de vorm waarin ik nu zit"

Bolingo: "Weet nog niet of ik naar het EK ga"

Maudens: "Normaal gezien zou het geen probleem mogen zijn om in de ploeg van de 4x400 te zitten"

Doom: "Hoop dat ik nu een kans krijg bij de Tornados"

Eykens: "Blij dat het allemaal samen valt op de laatste dag"

Vanderelst: "Ga enkel de 1.500m lopen op het EK"

Laus: "Ben teleurgesteld want heb niet het gevoel dat ik alles gegeven heb"