Met dank aan Tony Parker: "Heel blij dat Bako bij Belgian Lions mocht spelen"

  Ismael Bako mocht zijn Belgische plunje nog eens uit de kast halen.

  Na meer dan 2 jaar afwezigheid bij de Belgian Lions gaf Ismael Bako zijn terugkeer bij de nationale basketbalploeg kleur met de EK-kwalificatie. Bondscoach Dario Gjergja was na de zege dan ook heel blij dat de uitblinker toestemming had gekregen om mee te spelen. "Hij was een grote hulp."

  Door de drukke combinatie van competitieduels in Frankrijk en topwedstrijden in de EuroLeague heeft Ismael Bako vaak geen tijd om er even tussenuit te knijpen voor de nationale ploeg. 

   

  Maar nu de Franse competitie een weekje stil ligt door corona, kreeg Bako wel groen licht van zijn ploeg ASVEL Villeurbanne om één interland te spelen met de Belgian Lions. Zo miste hij alleen het duel tegen Bayern in de EuroLeague. Niemand minder dan ploegbaas en ex-NBA-ster Tony Parker gaf zijn fiat.

   

  Een gebaar dat bondscoach Dario Gjergja ten zeerste kon appreciëren. Hij keerde zelfs speciaal nog eens terug om zijn dankbaarheid ook voor de camera's uit te drukken. "Ik ben zijn ploeg echt enorm dankbaar dat hij mocht meespelen."

   

  "Het getuigt van klasse dat een team, dat in de Euroleague speelt, dat toestaat. Ismael Bako was vandaag een grote hulp voor het team", zei Gjergja.

   

  Ook Bako zelf was blij met zijn comeback bij de nationale ploeg. "Ik was verrast dat ik van de coach mocht komen", zei hij. "Het is twee jaar geleden dat ik bij de Belgian Lions speelde, dus ik moest België nog eens helpen herinneren dat ik kan dunken."

  Bako: "We willen eindelijk aan de wereld tonen dat België competitief kan zijn in het basketbal"

  België mag zich voor de vijfde keer op rij opmaken voor het EK basketbal. "Dat voelt zalig", zegt Bako. "We willen eindelijk aan de wereld tonen dat België competitief kan zijn in het basketbal. Niet alleen bij de vrouwen, maar ook bij de mannen."

   

  Ook de ervaren Retin Obasohan was in de wolken. "Het vorige EK heb ik gemist door blessures. Hopelijk blijf ik nu wel gezond. Het blijft een eer om voor de nationale ploeg te spelen."

   

  "Maar onze trip is nog niet afgelopen. Ook de match van maandag tegen Tsjechië is belangrijk. We gaan nu even genieten, maar daarna gaan we de laatste kwalificatiewedstrijd met de groep voorbereiden."