Vincent Kriechmayr, de halve Belg die WK op zijn kop zette: "Op ski's geboren"

  Vincent Kriechmayr blonk uit op de afdaling en de super-G in Italië.

  Met Vincent Kriechmayr heeft ook België wat kunnen genieten van succes op het WK skiën. De halve Belg zette in Cortina D'Ampezzo zijn slagzin "Veni, Vidi, Vinc" kracht bij met twee wereldtitels. Wat begon als een liefdesverhaal tussen een Bornemse moeder en een Oostenrijkse skileraar, is nu een Oostenrijks-Belgisch sportsucces.

  Vincent Kriechmayr kroonde zich op het WK skiën in Cortina D'Ampezzo tot tweevoudig wereldkampioen op de super-G en de afdaling, een ijzersterke prestatie. Hij is nog maar de derde skiër ooit die die twee WK-disciplines in hetzelfde jaar kan winnnen.

   

  Op het podium in het Italiaanse skigebied weerklonk dan wel het Oostenrijkse volkslied, maar ook in België werden zijn wereldtitels uitbundig gevierd. Kriechmayr is de zoon van de Bornemse Truus Vermeiren, die in 1980 hopeloos verliefd werd op de Oostenrijke skileraar Heinrich Kriechmayr.

   

  Het koppel gaf tijdens de winter skilessen in Obertauern en ook hun kinderen stonden weinig verrassend van jongs af op skilatten. Vincent en zijn tweelingbroer Rafael droegen nog pampers toen ze voor het eerst van een afdaling roetsjten.

   

  Vooral Vincent toonde al snel talent te hebben voor skiën. Vader Heinrich twijfelde dan ook niet om zijn 10-jarige zoon naar een ski-internaat te sturen, een succesvolle gok. In 2010 maakte de Oostenrijker zijn wereldbekerdebuut, in 2017 boekte hij in Beaver Creek zijn eerste overwinning. Met een dubbele wereldtitel in 2021 is hij nu al een van de topfavorieten voor de Winterspelen van 2022.

  "Superfan" Kaat: "Enorm trots op zo'n sportman in de familie"

  Vincent Kriechmayr kan in Oostenrijk de straat niet meer op zonder handtekeningen uit te delen. Toch woont zijn grootste fan in België: zijn tante Kaat Vermeiren. Van een schriftje met al zijn resultaten tot een ware "Vincent-kamer" waar al zijn racehesjes hangen. "Kaatje" houdt het allemaal bij.

   

  "Iedereen is dan ook enorm trots dat we zo'n beroemde atleet in onze familie hebben", zegt ze. "Nochtans is onze familie eerder met kunst verbonden dan met sport. Vincent is zelfs genoemd naar Vincent van Gogh."

   

  Toch is Kaat Vermeiren niet verrast dat Vincent niet met een verfkwast maar op skilatten carrière heeft gemaakt. "De kinderen zijn op ski's geboren", vertelt ze. "Hun vader durfde hen ook al eens in de lucht te gooien, zodat ze niet bang zouden zijn om te draaien en te vallen. Ze zijn van kleins af klaargestoomd om te skiën."

  Als het aan Vincent lag, zou hij nog elk jaar terugkomen naar België.

  Kaat Vermeiren

  Volgens zijn tante is Vincent Kriechmayr "een grote held" in Oostenrijk. In Hinterstoder, de streek waar hij gestudeerd heeft, werd zelfs al een piste naar hem vernoemd. "Maar Vincent is een heel eenvoudige jongen, die niet met zijn status te koop loopt."

   

  Kriechmayr komt ook nog met veel plezier terug naar België. "Als het aan Vincent lag zou hij zelfs elk jaar komen", aldus zijn tante. "Niet alleen omdat hij graag bij de familie is, maar hij is ook verzot op de appelkoeken uit Kalfort. Ik neem er ook altijd mee voor hem naar Oostenrijk."

   

  "Vincent verstaat nog Nederlands, maar praten is moeilijker. Hij kent wel nog wat woordjes zoals "tot straks" en "slaapwel". Zijn grote zus Jacoba kan nog Nederlands, maar bij de tweeling is het wat verwaterd."