Met wie moet Mertens dubbelen op Spelen? "Mertens-Minnen zou goed duo zijn"

  Qua outfit passen ze alvast bij elkaar, maar zouden ze elkaar ook aanvullen op het veld?

  Elise Mertens veroverde op de Australian Open haar tweede grandslamzege in het dubbelspel. Maar haar monsterverbond met de Wit-Russische Sabalenka (WTA-7 in het enkelspel) komt tot een einde en in de verte lonken de Spelen al. Wie moet Sabalenka vervangen?

  "Het lijdt geen twijfel dat Mertens en Sabalenka het sterkste dubbelduo zijn bij de vrouwen", zegt voormalig dubbelspecialiste Els Callens in De Wereld Vandaag. "Die titel is in ieder geval fantastisch nieuws voor het Belgische tennis."

   

  Mertens en Sabalenka staan nu op 1 op de wereldranglijst, maar toch wordt hun samenwerking stilaan ontbonden. Sabalenka wil zich op het enkelspel concentreren. "Begrijpelijk, want het is niet eenvoudig om enkel en dubbel te combineren op een grandslamtoernooi."

   

  "Het vraagt extra energie, je hebt minder tijd om te recupereren. Als je ver wil geraken in het enkelspel, kun je het dubbelspel beter laten vallen."

   

  Toch heeft Callens er ook begrip voor dat Mertens nog niet klaar is om diezelfde knoop door te hakken. "Ze doet het graag en het levert natuurlijk ook financieel iets op."

   

  "Bovendien kun je het dubbelspel ook als een soort training zien. Je werkt veel aan je opslag, return, volley, smash,... Slagen die je voor het enkelspel misschien wat minder oefent. Het dubbelspel verbetert je enkelspel."

  "Waarom eens niet met Greet Minnen proberen?"

  Els Callens veroverde zelf brons op de Spelen van Sydney, in 2000. 21 jaar later kan Elise Mertens dat evenaren of zelfs overtreffen. Maar met wie? "Ze heeft de luxe dat ze niet een hele voorbereiding moet afwerken om zich te plaatsen, zoals wij."

   

  "Maar ze kan toch best nu al een partner zoeken, zodat ze een paar toernooien kunnen samenspelen. Zo geraken ze aan elkaar gewend, kunnen ze elkaar beter aanvoelen, wat de sterke en mindere punten zijn bijvoorbeeld."

   

  Callens ziet een viertal kandidaten om Mertens te vervolledigen.

   

  1. Kim Clijsters: "Een logische naam, maar Kim heeft nog niet veel gespeeld en mist dus ritme."

  2. Kirsten Flipkens: "Ik denk niet dat ze zo complementair zouden zijn als duo."

  3. Ysaline Bonaventure: "Ze speelt ook powertennis, maar is misschien nog niet regelmatig genoeg."

  4. Greet Minnen: "Ze heeft, net als Sabalenka, een krachtige opslag. Dat zou een goed duo zijn, waarom zouden ze het niet eens testen? Ze is natuurlijk de (levens)partner van Alison Van Uytvanck, dus die moeten ook nog overeen komen."

  Els Callens (l) won zelf een bronzen medaille op de Olympische Spelen, samen met Dominique Monami.