Op naar 16 Wereldbeker-crossen: "Er zit genoeg potentieel in"

  Tomas Van Den Spiegel

  Het veldritseizoen hinkt op zijn laatste benen. Hoe kijkt Tomas Van Den Spiegel, als CEO van Flanders Classics verantwoordelijk voor de Wereldbeker en de Superprestige, naar het voorbije seizoen in de cross? En wat is het toekomstperspectief voor de vernieuwde Wereldbeker?

  In de huidige context was het geen makkelijk seizoen voor de organisatoren van veldritten. Zonder publiek was er geen plaats voor beleving en veel wedstrijden vielen ook in het water door de coronapandemie.

   

  "Toch denk ik dat we blij mogen zijn met al het veldrijden dat we deze winter nog op de kalender gekregen hebben", vertelt Tomas Van Den Spiegel aan Sporza.

   

  "Alles is goed verlopen en daar mogen we dankbaar voor zijn. De mensen hebben alles goed kunnen zien op tv. Uiteraard hebben we het publiek en de beleving gemist, maar we zijn toch blij over hoe het gelopen is."

  Lucinda Brand en Ceylin Alvarado in Overijse.

  "Zondagen zijn belangrijk voor herkenbaarheid van WB"

  Dit had het seizoen van de vernieuwde Wereldbeker moeten worden, maar door de coronapandemie werden 9 WB-manches geschrapt. Er bleven zo uiteindelijk nog maar 5 WB-crossen overeind.

   

  "We zullen het dan maar jaar nul noemen en we gaan ervan uit dat 2021-2022 dan jaar één wordt. Het was een beetje een valse start. Toch zijn we blij dat we nog een aantal WB-crossen op de kalender konden houden en het was ook spannend tot de laatste veldrit. Daar zijn we dankbaar voor."

   

  "Volgende winter gaan we normaal naar 16 manches. We zijn er echt van overtuigd dat er nog heel veel potentieel in zit, zowel in België als internationaal."

  Er is genoeg potentieel en we werken genoeg aan de aantrekkelijkheid van de WB om iedereen mee op de kar te krijgen.

  Tomas Van Den Spiegel

  Zondag wordt de vaste afspraak met de Wereldbeker. "Het veldrijden heeft nood aan duidelijkheid. De laatste jaren was het moeilijk om te weten naar welk klassement je zat te kijken. Er is heel veel veldrijden op de kalender, zeker in Vlaanderen. Die zondagen zijn belangrijk voor de herkenbaarheid", legt Van Den Spiegel uit.

   

  Flanders Classics en de UCI hebben een akkoord om jaarlijks 14 tot 16 wereldbekercrossen te organiseren. Hoe reageren de andere organisatoren? "Iedereen beseft dat die nieuwe Wereldbeker eraan komt", klinkt het.

   

  "Als je iets wilt veranderen, is er altijd wel iemand die dat niet zo goed vindt. Maar ik denk dat er genoeg potentieel is en dat we genoeg aan de aantrekkelijkheid van die Wereldbeker willen werken om iedereen mee op de kar te krijgen."

  Wout van Aert won dit jaar de Wereldbeker.

  "Demonstratiesport op Winterspelen van 2026 is het doel"

  Tomas Van Den Spiegel stelt ook vast dat de interesse in het veldrijden groeit in andere landen. "Dat hebben we gemerkt aan de vele kandidaturen uit het buitenland", zegt hij. "Het aantal wereldbekermanches in het buitenland wordt opgedreven, want ook daar is er veel enthousiasme."

   

  Kan het veldrijden zonder internationale kleppers als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Thomas Pidcock? "Het is duidelijk dat de sterren van de weg, die eigenlijk uit het veld komen, een heel belangrijke rol te vervullen hebben voor het veldrijden."

  De sterren van de weg zoals Van der Poel of Van Aert, die eigenlijk uit het veld komen, hebben een belangrijke rol te vervullen voor het veldrijden.

  Tomas Van Den Spiegel

  "Het is aan ons om ervoor te zorgen dat de Wereldbeker een aantrekkelijk format is voor renners om aan deel te nemen. Daar moeten we nog aan bouwen, maar jongens als Van der Poel of Van Aert hebben daar uiteraard een belangrijke rol in."


  "We willen van veldrijden een internationale en globale sport maken. Daarvoor hebben we nog even de tijd. Het grote doel is om van veldrijden een demonstratiesport te maken op de Winterspelen van 2026 in Milaan-Cortina. Dat zou veldrijden een enorme boost geven op internationaal niveau."