"Jumbo-Visma is tekortgeschoten in het omringen van Wout van Aert"

  In onze podcast komt Wout van Aert uitvoerig aan bod.

  De Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne staan voor de deur, maar Wout van Aert heeft voor die koersen de sleutel niet in handen. Toch wordt van Van Aert verwacht dat hij het voorjaar weer zal domineren. Kan hij de verwachtingen inlossen? Michel Wuyts, José De Cauwer en Thijs Zonneveld oordelen in onze wielerpodcast van De Tribune.

  Speur in het openingsweekend niet naar Wout van Aert. Dé eendagsrenner van 2020 kiest voor een langere stage en hervat op 6 maart in de Strade Bianche.

   

  "Het gaat bij hem nu om herstel en heropbouw voor een ander vak. Onderschat dat niet en reken er ook de geboorte van zijn zoontje bij", opent Michel Wuyts. 

   

  "Er zijn complicaties geweest en Wout heeft zich als een uitstekende papa gedragen. Dat heeft gevolgen gehad voor de rest van zijn crossprestaties en de opbouw naar het wegseizoen."

   

  Van Aert opent zijn jaar in Siena alleszins met een ontzettend hoog verwachtingspatroon (bij de wielerliefhebber). Kan hij zijn boerenjaar evenaren? 

   

  "Ik acht het bijna uitgesloten en het hoeft ook niet. Hij mag mikken op Vlaanderen en Roubaix, maar daar gaan we dan opnieuw, want het moet dan toch winst zijn. Wat doen we die jongen allemaal aan?"

   

  "Zo gaat dat met perceptie: als je op die hoogte zit, zegt het verwachtingspatroon dat het moet doorgaan. Vraag dat maar aan Tom Boonen en Fabian Cancellara." 

   

  José De Cauwer: "We spreken over 3 namen: Van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. We verdelen alles onder hen, ook de druk."

  Wat doen we die jongen allemaal aan?

  Michel Wuyts over het verwachtingspatroon rond Wout van Aert

  "Kijk naar de Ronde van 2020: dan heeft Van Aert geen ploeg nodig"

  "Niet alles is een doorslag van wat het jaar voordien is geweest", voorspelt onze tv-commentator. 

   

  "Het loopt altijd wel mank. Zo moest Tom Dumoulin de ploeg gewicht geven in de Ronde van Vlaanderen en ook Mike Teunissen is al weggevallen. Voor je er aan begint, zit je al met problemen."

   

  Zal Van Aert in zijn afspraken dan goed genoeg omringd zijn? Thijs Zonneveld (AD): "Hij heeft geen 5 ploegmaats die kunnen opboksen tegen een blok als Deceuninck-Quick Step."

   

  "Door het wegvallen van Teunissen heeft Van Aert een probleem en wordt iets rechtzetten steeds moeilijker. Maar als je nagaat hoe hij het vorig jaar in de Ronde zelf rechtzette, dan heb je geen ploeg nodig."

   

  Zonneveld maakt wel een kleine nuance bij het succesverhaal van vorig jaar. "2020 was een beetje een perfect storm voor Van Aert. De coronapauze was voor hem en Jumbo-Visma ideaal."

   

  "Maar dat herhaal je niet zomaar. En iedereen zal nu ook naar de grote 2 of 3 kijken en dat zal wedstrijden veranderen. Dat zag je vorig jaar ook al in Gent-Wevelgem."

  Dumoulin en Teunissen zijn al weg uit de voorjaarskern. Voor je er aan begint, zit je al met problemen.

  Michel Wuyts

  VIDEO: Van Aert dicht het gat op Van der Poel en Alaphilippe op de Taaienberg

  "Ik hoop dat Wout voor 2022 versterking beloofd is"

  Ook ons commentaarduo is niet onder de indruk van de luitenanten van Wout van Aert. 

   

  "Of hij genoeg versterking heeft gekregen? Neen, uiteraard niet. Maar je kunt ook alleen winnen, al moet dan alles meezitten. En een Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix zonder pech is bijna onmogelijk", stelt José De Cauwer.

   

  Michel Wuyts: "Jumbo-Visma is tekortgeschoten in het omringen van Van Aert. Zonder meer. Zelfs met Dumoulin en Teunisssen was het onvoldoende."

   

  "Ik begrijp wel dat het wikken en wegen is met zo'n Tourploeg en ik neem aan dat Wout op tafel heeft geklopt, maar de contractverlenging is vrij laat gebeurd, wellicht te laat om op de markt nog iets deftigs te doen. Ik hoop dat hem voor 2022 versterking beloofd is."

  Wanneer zijn voorjaar geslaagd is? Als hij meedoet en op niveau is. Wout moet bevestigen. Daar komt het op neer.

  José De Cauwer

  Wanneer mogen we dan spreken van een geslaagd voorjaar voor Wout van Aert? "Ik zou al blij zijn met één klassieker", zegt Michel Wuyts.

   

  "Als hij meedoet en op niveau is", blijft José De Cauwer bescheiden. "Ook al rekenen we altijd af op zeges."

   

  "Je kunt een wedstrijd verliezen en toch de beste in koers geweest zijn. Het zou erger zijn als hij zijn niveau niet haalt. Hij moet vooral bevestigen. Daar komt het op neer, hoe jammer het ook is."

  Ook deze onderwerpen komen aan bod in de podcast

  De komende dagen bieden we u nog veel meer passages uit onze podcast van De Tribune aan. 

   

  Heeft Mathieu van der Poel het mentale voordeel? Zal Deceuninck-Quick Step het geweer van schouder veranderen? Is de Belgische AG2R-tandem een garantie op succes? Wat heeft het huwelijk van Tim Wellens te maken met zijn voorjaarsdoelen? En wat leert ons de keuze van Sep Vanmarcke voor Israel Start-Up Nation?

   

  Wie niet kan wachten op onze artikelreeks, kan de podcast hieronder nu al van a tot z beluisteren.

  Beluister en lees de artikels over de podcast van De Tribune over het wielervoorjaar 2021
  Deel 1: "Jumbo-Visma is tekortgeschoten in het omringen van Wout van Aert" link
  Deel 2: "Van der Poel in Roubaix? Ik vrees voor de rest na de GP Denain van 2019" link
  Deel 3: "Julian Alaphilippe wil alles pakken wat hij kan. En dat zal veel zijn" link
  Deel 4: "Als het er echt op aankomt, zal Naesen altijd knechten voor Van Avermaet" link
  Deel 5: Tim Wellens in de weegschaal gelegd: "Is zijn basis breed genoeg voor klassiekers?" link

  Download de podcast van De Tribune