Vlaams voorjaar zonder publiek: "Fans zullen helaas weer op tv moeten kijken"

  De Omloop is op 27 februari de traditionele openingskoers van het Vlaamse wielervoorjaar. Al zeker tot en met de Ronde van Vlaanderen is er geen publiek toegelaten. "We hebben geen andere keuze", reageert Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics.

  Net zoals bij de Ronde van Vlaanderen vorig jaar zal er geen publiek toegelaten zijn dit voorjaar. "De enige optie om de kalender te behouden zoals we hem kennen, was om ons kunststukje van vorig jaar nog eens over te doen. Zo kunnen we de koers vlot en veilig laten verlopen", zegt Tomas Van Den Spiegel.

   

  "Dat betekent helaas ook dat de fans de koers nog één keer vanuit hun zetel zullen moeten volgen. Er is geen enkele reden om naar de koers te komen kijken, want de hellingen en de kasseien zullen weer afgesloten zijn. Je ziet de koers beter op tv."

   

  Hoe groot is de financiële impact voor Flanders Classics? "Het gaat niet over overleven, maar we lopen wel opnieuw veel mis", bekent Van Den Spiegel. "We hopen dat we snel weer naar een relatief oud normaal kunnen en we weer mensen mogen verwelkomen."

   

  "Het is natuurlijk heel sneu dat het zo moet, maar we wisten al sinds november dat dit de enige optie zou zijn. Vorig jaar is het heel goed gegaan en hebben we de standaard gezet. Daar hebben we ook internationaal bewondering voor gekregen."

  Tomas Van Den Spiegel

  "Samenscholingsverbod naast het parcours"

  Ook Carina Van Cauter, de gouverneur van Oost-Vlaanderen, benadrukt dat supporters niet welkom zijn. "Randevenementen naast het parcours zijn niet toegelaten. Aan de start en de finish zal er geen publiek zijn, net als op hellingen en kasseistroken", zegt Van Cauter.

   

  "Langs het parcours geldt een samenscholingsverbod en is het verplicht om een mondmasker te dragen. Al deze maatregelen blijven al zeker gelden tot 5 april, de dag na de Ronde van Vlaanderen. Zo weten de organisatoren ook waar ze aan toe zijn."

   

  "Vorig jaar hebben we al een goeie oefening gehad met de Ronde van Vlaanderen. De strenge maatregelen zijn toen heel goed nageleefd. Als de wielerfans dat ook dit jaar doen, te beginnen op 27 februari met de Omloop, krijgen we weer een fantastisch wielervoorjaar."