"Dinamo Kiev is een vervelende tegenstander die niet noodzakelijk wil voetballen"

  Hans Vanaken (l) is er door corona niet bij tegen Dinamo Kiev.

  In onze special van De Tribune over de Champions League en de Europa League lieten Peter Vandenbempt en Aster Nzeyimana ook hun licht schijnen over Dinamo Kiev, de tegenstander van Club. "Een stugge ploeg."

  Dinamo Kiev kwam net als Club Brugge via de groepsfase van de Champions League in de Europa League terecht. Al had de wereld er anders kunnen uitzien voor Club als het schot van De Ketelaere tegen Lazio niet op de lat, maar onder de lat was gegaan.

   

  "We mogen nooit een campagne herleiden tot één fase", vindt Peter Vandenbempt. "De geschiedenis van die wedstrijd in Rome is vaak herschreven en niet helemaal juist."

   

  "De realiteit is dat Club Brugge tot een kwartier voor tijd en de totaal onverwachte gelijkmaker van Vanaken niet in aanmerking kwam om te winnen. Dat dacht zeker ook de trainer van Lazio die zijn beste spelers eraf haalde en er nog bijna de prijs voor betaalde."

   

  "Ze zijn er heel dicht bij geweest, maar je mag niet vergeten dat Club thuis ook niet kon winnen van een door corona gedecimeerd Lazio. Alles bij elkaar is iedereen op zijn juiste plaats terechtgekomen in die groep."

  "Kiev is vervelende tegenstander die niet wil voetballen"

  Club schakelde vorig seizoen Dinamo Kiev uit in de voorronde van de Champions League, iets waar AA Gent dit seizoen niet in slaagde. "Wat we daarvan onthouden hebben, is dat het een vervelende tegenstander is, maar het is geen Europese top."

   

  "Het beste Club Brugge is favoriet om door te gaan. Dinamo Kiev is een echte counterploeg: het zet een compact blok neer, metselt centraal alles dicht en loert op de counter en op het afstraffen van fouten. Je mag dus geen fouten maken", weet Vandenbempt.

   

  "De speler die tegen Gent het meeste indruk heeft gemaakt op mij, is Boejalskyj: een loper die altijd op de goeie plaats opduikt, een infiltreur met goeie voeten. Natuurlijk heb je ook Sjaparenko, de spelverdeler, de man met de beste voeten, maar het is een ploeg die niet noodzakelijk wil voetballen."

   

  Aster Nzeyimana: "Het is een heel jong elftal, de 6 spelers met de meeste speelminuten zijn jonger dan 26, dat zegt wel wat. De coach, Mircea Lucescu, is dan weer het andere uiterste met zijn 75 jaar. Hij is uit pensioen teruggekomen om coach te worden van die jonge gasten. Hoedje af dat hij van dat jonge elftal die stugge ploeg heeft gemaakt."

  Beluister de aflevering van De Tribune:

  Download de podcast van De Tribune

  "Wie zegt dat Belgisch team Europa League kan winnen, heeft die Sevilla-United gezien?"

  Club Brugge mist in Oekraïne enkele sterkhouders én coach Clement door corona, maar zal toch ontgoocheld zijn als het eruit gaat tegen Dinamo Kiev.

   

  "Het hangt natuurlijk af van wie je in de eventuele volgende ronde loot, maar Club Brugge zou met die investeringen - Dirar is een dure uitleenbeurt en Dost is ook een fikse investering - toch de kwartfinales moeten ambiëren", vindt Aster Nzeyimana.

   

  Peter Vandenbempt: "Afhankelijk van de tegenstander, inderdaad. Want ik kijk verbaasd op als Belgische clubleiders of Belgische journalisten zeggen dat Club Brugge of een andere Belgische club de Europa League kan winnen."

   

  "Dan denk ik: "Hebben die dan bijvoorbeeld de halve finale tussen Manchester United en Sevilla gezien?" En denken die dan: "Dat kunnen wij ook." Want op een bepaald moment gaan die ploegen zich concentreren op de Europa League en hun beste ploeg opstellen, wat ze dus niet doen in de groepsfase."

   

  "Als die ploegen dat doen, kunnen ze toch een tempo en intensiteit ontwikkelen en kunnen Belgische ploegen niet volgen. Dat is de realiteit, maar misschien ben ik een zwartkijker."

  U kunt donderdag live kijken naar Dinamo Kiev-Club Brugge op Eén en met livestream op onze website en in onze app. Aftrap om 16 u.