"Barney is back": dartslegende Van Barneveld maakt na 1 jaar al comeback

  "Barney" wist zich op de Europese Q-School te verzekeren van een nieuwe tourkaart in de PDC.

  Amper 14 maanden na zijn afscheid van de sport, maakt dartslegende Raymond van Barneveld zijn comeback. De vijfvoudige wereldkampioen wist zich woensdag te verzekeren van een PDC-tourkaart en zal de komende twee jaar opnieuw aan alle toernooien kunnen deelnemen.

  Van Barneveld wierp zijn laatste pijlen in december 2019, toen hij op zijn allerlaatste WK er roemloos uit ging in de eerste ronde. De vijfvoudige wereldkampioen (4x BDO, 1x PDC) reageerde erg aangeslagen en zou de maanden erna mentaal door een diep dal gaan.

   

  Vorig jaar in september liet Van Barneveld plots opnieuw van zich horen: "Barney" kondigde aan dat hij een comeback wou maken in het profdarts. De opdracht: een tourkaart verzamelen op het jaarlijkse kwalificatietoernooi van de PDC, de zogenaamde Q-School.

   

  Op die Q-School, die een variant heeft voor Britse spelers en eentje voor spelers uit de rest van Europa, wist Van Barneveld zich op de laatste dag te verzekeren van een tourkaart. De dartslegende zal zo de komende twee jaar opnieuw kunnen meedoen aan de PDC-toernooien.

   

  Dat we Van Barneveld al snel ook aan het werk zullen zien op de toptoernooien, is echter nog niet zeker. "Barney", die zonder PDC-ranking van start zal gaan, zal zich bij de grote toernooien aanvankelijk immers moeten opwerken vanuit de kwalificaties, vergelijkbaar met de grandslams in het tennis.

  Geert De Vos wordt vierde Belg in de PDC

  Ook één Belg wist zich in het Duitse Niedernhausen te verzekeren van een tourkaart voor de PDC. Geert De Vos, voormalig kwartfinalist op het BDO-wereldkampioenschap, was maandag de eerste van het lot die op de eerste finaledag van de Europese Q-School een tourkaart kon bemachtigen.

   

  Na Dimitri Van den Bergh, Kim Huybrechts en Mike De Decker wordt De Vos zo de vierde Belg in de PDC het komende seizoen. Ook onder meer Mario Vandenbogaerde, voormalige halvefinalist op het BDO WK, en Ronny Huybrechts, broer van Kim, probeerden een tourkaart te bemachtigen, maar zij slaagden daar niet in. 

  De Vos debuteert op zijn 39e in de PDC.

  Felicitaties van (voormalige) concullega's: