Ga naar de inhoud

Tour des Alpes-Maritimes et du Var: rentree van Quintana, entree van Pidcock

 vr 19 februari 2021 06:43
Quintana keert terug in competitie, Meurisse en Pidcock maken hun debuut voor hun nieuwe werkgever.
Quintana keert terug in competitie, Meurisse en Pidcock maken hun debuut voor hun nieuwe werkgever.

Het peloton landt bijna op Vlaamse bodem, maar voorlopig is Frankrijk nog altijd het beloofde land. Na de Ster van Bessèges en de Ronde van de Provence is de Tour des Alpes-Maritimes et du Var de volgende trekpleister. Wat moet u weten over de driedaagse rittenkoers?

1) Het parcours

Rassprinters zullen niet afzakken naar de Franse driedaagse, want het versnellingsapparaat zal voortdurend gebezigd moeten worden op de glooiende wegen. Al ogen de etappes een stukje minder zwaar dan gebruikelijk en ontbreekt de traditionele finish op Mont Faron.

 

De eerste etappe is nog relatief mild qua stijgingspercentages, maar schotelt de renners meteen flink wat hoogtemeters voor. In de finale volgt een drievoudige beklimming van de Col de Gourdon. De finish ligt ook op de top van die col.

 

Als de hiërarchie vrijdagavond al wat duidelijker is, dan kan die zaterdag bevestigd of ontkracht worden. Vooral de aankomst in Fayence oogt aantrekkelijk: een muurtje van zo'n kilometer met dubbele percentages. Overleven de punchers?

 

Zondag krijgt de meute drie cols voorgeschoteld in een vrij korte etappe en er zal met een vergrootglas gespeurd moeten worden naar vlakke stroken. 

 

De Col de la Madone - de top ligt op 24 kilometer van de finish - is de laatste col van de dag en zal wellicht mee beslissen wie de opvolger van Nairo Quintana wordt in deze Tour des Alpes-Maritimes et du Var, de vroegere Tour du Haut Var.

 

De Madone ademt overigens wielergeschiedenis. Het is een (trainings)col waar Tour-favorieten jaar na jaar hun vormpeil (kwamen) testen. 

 

Het was de speeltuin van Lance Armstrong, die er op basis van zijn klimtijden kon afleiden hoe het enkele weken voor de start van de Tour gesteld was met zijn benen en conditie. En met die gegevens kon dokter Michele Ferrari dan weer aan de slag.

 

Bij wielerliefhebbers doet Madone ook wel een belletje rinkelen. Fietsconstructeur Trek had destijds Lance Armstrong als uithangbord en introduceerde in 2003 met Madone een van zijn bekendste frames.

Tour des Alpes-Maritimes et du Var
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
19/02 Biot - Gourdon
Bergetappe
188 km
Bauke Mollema
Bauke Mollema
2
20/02 Fayence - Fayence
Semi Bergetappe
177 km
Michael Woods
Michael Woods
3
21/02 Blausasc - Blausasc
Bergetappe
135 km
Gianluca Brambilla
Gianluca Brambilla

RETRO: Simon Yates wint in 2017 etappe in Parijs-Nice in Fayence

2) Het deelnemersveld

Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) kan voor een bisnummer gaan, want de Colombiaan is weer een van de grote namen op de deelnemerslijst. Hij maakt zijn rentree na een dubbele knie-operatie in oktober.

 

Quintana zal alvast moeten opboksen tegen een meesterlijk blok van Ineos. Hun zevental: Geraint Thomas, Rohan Dennis, Tao Geoghegan Hart, Jhonatan Narvaez, Thomas Pidcock, Pavel Sivakov, Dylan van Baarle. 

 

Zit Giro-winnaar Geoghegan Hart nog op zijn roze wolk en hoe verlopen de eerste stapjes van Pidcock bij de Britse grootmacht?

 

Het thuispubliek zal uiteraard weer lonken naar ploegmaats Thibaut Pinot en David Gaudu (Groupama-FDJ), maar er zijn nog meer liefhebbers van de bergen naar Frankrijk gestuurd.

 

Kruiden de startlijst af: onder meer Bauke Mollema, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Fabio Aru (Qhubeka-Assos), Jakob Fuglsang (Astana), Michael Woods en Dan Martin (Israel Start-Up Nation).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

3) De Belgen

Een weekje voor het Vlaamse openingsweekend kunnen Oliver Naesen, Greg Van Avermaet en Sep Vanmarcke (ritwinnaar in 2019) hun benen nog eens opwarmen. Hebben ze progressie geboekt na de Ster van Bessèges?

 

We kijken ook uit naar het profdebuut van Henri Vandenabeele, amper 20 jaar.

 

Het klimtalent is lid van de opleidingscel van Team DSM, maar waagt dus nu al zijn kans op het hoogste niveau, een zijsprongetje dat is toegelaten in een 2.1-koers en dat in een stroomversnelling is geraakt door de vele geschrapte beloftekoersen.

 

Vandenabeele maakte de overstap van Lotto-Soudal en werd vorig jaar tweede in de Baby Giro na Pidcock, die hij hier dus weer tegen het lijf zal lopen.

 

Team DSM vaardigt overigens een ontzettend jonge selectie af. Duits toptalent Marco Brenner (18) en de Amerikaan Kevin Vermaerke (20), winnaar van Luik-Bastenaken-Luik bij de beloften, springen in het oog.

Belgen in Tour des Alpes-Maritimes et du Var
Arkéa-Samsic Amaury Capiot
AG2R-Citroën Oliver Naesen
  Greg Van Avermaet
Team DSM Henri Vandenabeele
Qhubeka-Assos Sander Armée
  Dimitri Claeys
Israel Start-Up Nation Sep Vanmarcke
B&B Hotels Eliot Lietaer
Alpecin-Fenix Floris De Tier
  Jimmy Janssens
  Xandro Meurisse
  Otto Vergaerde
Bingoal-Wallonie Bruxelles Laurens Huys
  Arjen Livyns
  Rémy Mertz
  Kenny Molly
  Jelle Vanendert
Roubaix Lille Métropole Mathias De Witte
  Maximilien Picoux

4) Live te volgen bij Sporza

Geraakt uw koershonger ook niet gestild? Geen nood: op onze website en in onze app kunt u van vrijdag tot zondag elke etappe op de voet volgen met tekstupdates.

februari 2021

DATUM WEDSTRIJD CAT. WINNAAR 2020 WINNAAR 2021
2-6 Ronde van Saudi-Arabië (SAr) 2.1 Bauhaus afgelast
3-7 Ronde van Valencia (Spa) 2.Pro Pogacar uitgesteld
3-7 Ster van Bessèges (Fra) 2.1 Cosnefroy Wellens
3-7 Herald Sun Tour (Aus) 2.1 Hindley afgelast
9-14 Ronde van Oman (Oma) 2.Pro afgelast afgelast
9-14 Ronde van Colombia (Col) 2.1 Higuita afgelast
11-14 Ronde van Antalya (Tur) 2.1 Stedman afgelast
11-14 Ronde van de Provence (Fra) 2.Pro N.Quintana Sosa
12-13 Ronde van Murcia (Spa) 2.1 Meurisse uitgesteld
14 Clasica de Almeria (Spa)
1.Pro Ackermann Nizzolo
19-21 Tour des Alpes-Maritimes et du Var (Fra) 2.1 Quintana Brambilla
21-27 UAE Tour (VAE) WT Yates Pogacar
27 Omloop Het Nieuwsblad WT Stuyven Ballerini
27 Faun-Ardèche Classic
1.Pro Cavagna Gaudu
28 Kuurne-Brussel-Kuurne 1.Pro Asgreen M.Pedersen
28 Drome Classic (Fra) 1.Pro Clarke Bagioli