Nieuwe lichting neemt Belgische atletiek over: "Onderlinge concurrentie verhoogt niveau"

  Sprintster Rani Rosius is één van de nieuwe gezichten.

  Met amper een handvol meetings kan de atletiekwereld nauwelijks spreken van een volwaardig indoorseizoen, maar telkens verrasten jonge Belgische atleten met mooie resultaten. Topsportcoördinator Rutger Smith van de Vlaamse Atletiekliga is niet verrast.

  Weelde op de 1.500m en veel sprinttalent

  13 Belgische atleten hebben zich ondertussen geplaatst voor het EK indoor in Polen. Topsportcoördinator Ruger Smith ziet dat het harde werk stilaan zijn vruchten afwerpt. "We zagen al in 2019 dat er een sterke lichting aankwam", verduidelijkt de Nederlander. "Toen keerden we terug uit Zweden van het EK U23 met vijf medailles."

   

  Het is ook geen toeval dat de resultaten op het hoogste niveau al meer dan behoorlijk zijn. "2020 hebben de trainers gebruikt als een transitiejaar. Omdat er nauwelijks internationale toernooien waren, werd geschaafd aan de zwakke punten. Er was beduidend meer aandacht voor opbouw en techniek."

   

  In sommige disciplines is er een stap vooruit gezet. In de korte sprintnummers, waar het al een tijdje slabakte, hebben we plots drie talenten die kunnen meespelen op Europees niveau: Rani Rosius, Kobe Vleminckx en Michael Obasuyi (horden). 

   

  Op de 1.500 meter is er zelfs weelde. Robin Hendrix, Michael Somers, Stijn Baeten en Oussama Lonneux bleven allemaal onder de limiet voor het EK, maar slechts drie van de vier mogen deelnemen in Polen. 

   

  Hendrix valt af, maar zijn tijd op de 3.000 meter is ook goed genoeg voor een overstap naar die afstand. "Die gezonde onderlinge concurrentie zien we graag", zegt Smith, "Dat verhoogt het niveau."

  Er was door corona in 2020 beduidend meer aandacht voor opbouw en techniek.

  Rutger Smith

  "Jente Hauttekeete is goed gebouwd"

  Talent en training is niet genoeg, tegelijkertijd ondersteunt de Vlaamse Atletiekliga de atleten nog meer dan vroeger. "Je kan het gewoon niet alleen. Alleen op de baan moet je het in je eentje klaren. Daarbuiten zorgen wij voor de omkadering."

   
  De expertise wordt gedeeld met iedereen: wetenschappelijke testen, voeding, mentale ondersteuning en medische begeleiding. "En zonder corona hadden we daarin al een stukje verder kunnen staan", meent Smith.  


  Ook voor de 18-jarige meerkamper Jente Hauttekeete is dat belangrijk. Hij is pas wereldrecordhouder geworden in zijn leeftijdscategorie. "Die jongen steekt goed in elkaar. Hij is goed gebouwd."


  "Sinds vorig jaar is er een meerkampproject van start gegaan. Dat is belangrijk om hem op de juiste manier te laten doorgroeien."

  Je kan het niet alleen als atleet. Wij zorgen voor de omkadering.

  Rutger Smith

  "Schuine lijn omhoog bij alle wereldtoppers"

  Gestaag groeien is ook de weg voor de 16-jarige hoogspringster Merel Maes. Zij sprong vorige week over 1,88 meter, de beste wereldjaarprestatie bij de scholieren. "Het is de leeftijd waar je vooruitgang moet zien", vindt Smith. 


  "Bij alle wereldtoppers merk je die duidelijke schuine lijn omhoog in hun prestaties." Maes heeft talent, maar het is nog maar een begin. Voor Maes en de Belgische atletiekwereld geldt min of meer dezelfde ambitie: de progressie moet nu bevestigd worden.