Pro League wil met testwedstrijden aantonen dat fans veilig naar stadions kunnen

  De Pro League heeft een voorstel gedaan om testwedstrijden met beperkt publiek te organiseren.

  De Pro League wil bij enkele competitieduels weer publiek toelaten. Die wedstrijden moeten als test dienen om aan te tonen dat voetbalsupporters weer veilig naar de stadions kunnen. 

  De dalende coronacijfers stemmen de burger hoopvol, zeker nu ook de lente stilaan in aantocht is. En dus wordt er ook in de sport gehoopt en gedacht aan versoepelingen. 

   

  In het voetbal trekt de Pro League zelf met verschillende voorstellen naar het beleid. Ze willen graag samenwerken met de cultuursector.

   

  “Want we willen perspectief”, zegt Stijn Van Bever, de woordvoerder van de Pro League.

   

  "We willen perspectief voor clubs en fans. Voor dit seizoen, maar al zeker voor volgend seizoen."

   

  “Een bezoek aan een stadion, met alle maatregelen uit onze protocollen, is niet onveiliger dan een bezoek aan een dierentuin”, zegt Van Bever. “Het kan perfect worden georganiseerd."

   

  "We hopen dat we tijdens de play-offs weer fans in het stadion kunnen toelaten, zij het beperkt."

  We willen perspectief voor clubs en fans. Voor dit seizoen, maar al zeker voor volgend seizoen.

  Stijn Van Bever, woorvoerder Pro League

  Krachten bundelen met de bredere sport-, event- en cultuursector

  Het voetbal bekijkt of het de krachten kan bundelen met de bredere sport-, event- en cultuursector. 

   

  “Want uiteindelijk zit iedereen in hetzelfde schuitje”, zegt Van Bever. “We hebben hierover al gepraat met de federatie van concertorganisatoren en organisatoren van andere sportwedstrijden.”

   

  “Het beleid vraagt ons vaak om cijfers en gegevens die aantonen dat het inderdaad veilig kan."

   

  "Daarom doen we het voorstel om enkele wedstrijden uit te kiezen als test, waarbij we het publiek zorgvuldig opvolgen. In Nederland werken ze al met zulke  testmatchen."

  “De supporters die naar die testwedstrijden komen, worden dan vooraf getest op het coronavirus en nog een tweede keer 5 dagen later."

   

  "Ze krijgen verschillende "rollen" toebedeeld. Sommigen komen in bubbels van vier, anderen alleen. Sommigen zitten in dezelfde rij met een stoel ertussen, anderen zitten in verschillende rijen. "

   

  "Sommigen moeten een mondmasker dragen, anderen niet. Alles wordt uitgetest. De aanwezige supporters moeten ook na de match nog 2 weken lang een checklist invullen.”

  Beleid voorlopig niet voor of tegen voorstel

  “We hebben ons voorstel al voorgelegd aan Vlaams minister van Sport Ben Weyts en minister van Binnenlandse zaken Verlinden”, zegt van
  Bever.  "Zij zijn voorlopig niet voor het idee, maar ook niet tegen”.  

   

  “Voor het volgende overlegcomité van volgende week hoeven we wellicht geen beslissing te verwachten."

  Over de veldwarming: "We werken plan van aanpak uit"

  Ook de veldverwarming stond vandaag op de agenda van de Pro League. "De Raad van Bestuur dringt aan op maatregelen die de kwaliteit van de velden verzekeren op basis van ecologische, economische en sportieve criteria."

   

  "De CEO van de Pro League zal een plan van aanpak uitwerken dat op de volgende Algemene Vergadering zal worden voorgelegd."

   

  "Dit plan moet een verhoogde kwaliteit van de velden verzekeren, met duidelijke criteria voor de verwarmingssystemen en monitoring en begeleiding van de terreinverzorging."