Michel Wuyts: "Moeten er 16 WB-crossen zijn? Met 12 kom je er ook al"

  De rode draad in dit veldritseizoen: crossen zonder toeschouwers.

  Met de crossen in Sint-Niklaas en Oostmalle valt het doek over het veldritseizoen. Het is een (nagenoeg) volwaardige jaargang geworden, ook al was er lange tijd onzekerheid door de coronapandemie. Michel Wuyts looft de moedige organisatoren en staat ook stil bij de kalender voor 2021-2022.

  Al wie georganiseerd heeft, wil ik een dikke pluim geven. Voor elke organisator zou het veel makkelijker geweest zijn om te passen, want dit jaar zat er geen winst in.

   

  Het is me opgevallen dat 9 van de 14 Wereldbeker-crossen met een duizelingwekkende snelheid gepast hebben, onder meer Koksijde en Zonhoven. Daar zijn diverse redenen voor, onder meer economische aspecten.

   

  Maar onderschat ook niet de rol van de locatie van een cross. Diegem is een dorpscross en dat is te riskant in deze covidtijden. 

   

  De X2O-Trofee en de Superprestige zijn wel volledig doorgegaan. Daar doe ik mijn hoed voor af. Of zij daar profijt uit zullen halen? Ik mag het hopen.

   

  Ik hoop dat de organisatoren van die crossen volgend seizoen een deftige plaats krijgen op de nieuwe kalender en niet zomaar een scharrelplaatsje waar ze niet veel mee opschieten.

  Voor elke organisator zou het veel makkelijker geweest zijn om te passen, want dit jaar zat er geen winst in.

  Michel Wuyts

  Ook het WK in Oostende hing aan een zijden draadje, maar er werden toch medailles uitgedeeld.

  "Een volledige Wereldbeker voor Van Aert en Van der Poel? Vergeet het"

  Wat die nieuwe kalender betreft: 16 topdagen - meestal zondagen - worden ingenomen door de Wereldbeker. Dan zijn de meest lucratieve plekjes weg en moet je de zaterdagen invullen.

   

  Ik geloof dat een goed uitgewerkte Wereldbeker de cross naar een hoger niveau kan tillen, maar moeten dat 16 crossen zijn? Met 12 kom je er ook al.

   

  Wat je kunt veranderen, moet aan de basis gebeuren. En dan kom je uit bij de UCI en de nationale bonden. Er moet een natuurlijke weg gemaakt worden voor het talent, zoals dat bij ons en in Nederland gedaan wordt.

   

  Die bestaande structuur is in vroegere crossnaties zoals Zwitserland en Frankrijk weg. Op bondsniveau gebeurt daar weinig of niets. 

  Ik geloof dat een goed uitgewerkte Wereldbeker de cross naar een hoger niveau kan tillen, maar moeten dat 16 crossen zijn? Met 12 kom je er ook al.

  Michel Wuyts

  Je moet een uithangbord hebben en dat kan de vernieuwde Wereldbeker zijn, maar je moet het internationaal interessant maken en dat vergt een toename van talent uit andere landen. Dat begint bij de basis, niet aan de top.

   

  Stop bovendien met te denken dat wegtoppers zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert een volledige Wereldbeker zullen rijden. Dat was de uitgangsgedachte, maar vergeet het. 

   

  Zij zitten nu op een ander echelon. Ze zullen nooit de oversteek naar de VS maken voor die eerste WB-crossen van het seizoen. 

   

  16 veldritten, dat is te almachtig en te verpletterend. Geeft ook de andere klassementen een kans om zich in de kijker te rijden, ook op zondagen.

  Michel Wuyts