Gezien in Extra Time: piepkuikens Kompany en Deschacht, duimpjes van en voor Lukaku

  Bijna 20 jaar geleden: Kompany en Deschacht in de VRT-studio's.

  Olivier Deschacht - vandaag 40 - verdedigt tegenwoordig de kleuren van Zulte Waregem, maar draagt tot het einde van zijn carrière ook nog altijd een Anderlecht-stempel. In Extra Time rakelde hij anekdotes op over zijn tijdperk bij paars-wit.

  Extra Time schotelde Olivier Deschacht een passage uit het VRT-archief voor. Deschacht, toen een prille twintiger, en Vincent Kompany, toen een tiener, waren destijds te gast bij Frank Raes in Sportweekend.

   

  "Hij was als 16- of 17-jarige meteen aanwezig in de kleedkamer", herinnert Olivier Deschacht zich. Hij was als ploegmaat getuige van de grote doorbraak van de huidige Anderlecht-coach.

   

  "Wat ik met aanwezig bedoel? Tactisch niet echt, maar wel commanderen en ruzie maken. Op zijn 17e had hij discussies met Pär Zetterberg: hard tegen onzacht. Hij liet zich niet doen en stond sterk in zijn schoenen."

   

  "Ik heb veel respect voor Vincent", zegt Deschacht nog. "Hij helpt de ploeg van zijn hart en levert fantastisch werk. Want eerlijk: kwalitatief is dit niet het beste Anderlecht en hij haalt het maximum uit zijn groep."

  "Ik kan toch moeilijk elke week een duimpje sturen naar Lukaku?"

  Olivier Deschacht zag ook vanaf de eerste rij hoe Romelu Lukaku zijn vleugels uitsloeg bij Anderlecht. 

   

  "Zijn eerste training vergeet ik nooit: 5 tegen 5, kleine wedstrijdjes en hij maakte meteen het verschil", mijmert Deschacht over Lukaku, die als 16-jarige gelanceerd werd bij RSCA.

   

  "Of we nu nog contact hebben? Soms via sociale media. Als ik iets uitzonderlijks doe, dan stuurt hij een duimpje. Zelden dus", grapt Deschacht.

   

  En in de omgekeerde richting? "Hij doet elke week iets. Ik kan toch moeilijk elke week een duimpje sturen?", lacht de blonde verdediger. "Na mijn carrière zal hij me ginds wel eens uitnodigen."

  Bekijk de volledige aflevering: