Vergeet Mathieu (even): 5 weetjes over schaatswonder Nils van der Poel

  Een Van der Poel die uitblinkt in zijn sport, daar kijken we al lang niet meer van op. Maar wel als die Van der Poel niet Mathieu blijkt te heten en ook nog eens een Zweed blijkt te zijn. Maak kennis met Nils van der Poel, die op het WK schaatsen de Nederlanders van het ijs veegde, met 2 titels (5 en 10 km) én een wereldrecord.

  1. Hij is geen familie van Mathieu van der Poel

  Het schaatsen wordt al jaren gedomineerd door de Nederlanders. Wie dan plots een Van der Poel ziet opduiken, denkt natuurlijk aan een telg uit het geslacht van Adrie en Mathieu van der Poel. Maar Nils van der Poel heeft daar niets mee te maken.

   

  De grootvader van Van der Poel verhuisde naar Zweden en het is aan hem dat Nils zijn on-Zweedse achternaam heeft te danken (en misschien wel zijn liefde voor de schaatssport).

   

  De enige Nederlandse woorden die Van der Poel kan, pikte hij op tijdens een bezoekje aan de Efteling. "Papier hier, dankuwel", herhaalt hij de woorden van Holle Bolle Gijs.

  2. Hij schaatste 2 jaar niet vanwege zijn legerdienst

  Op het WK allround van 2018 won Nils van der Poel de 10.000 meter. Hij leek klaar voor de stap naar de top, maar besliste plots om het schaatsen even on hold te zetten. Hij wou zich richten op zijn studie en ging ook het leger in.

   

  "Het geeft je een ander perspectief als je langere tijd uit de sport weg bent. Als atleet moet je elke dag geloven in wat je aan het doen bent, maar daardoor word je blind voor je zwaktes", zegt de 24-jarige Van der Poel, die pas dit seizoen zijn comeback maakte.

  3. Hij is meer een loper dan een schaatser

  Dat Van der Poel een buitenbeetje is, bewijst hij ook in zijn trainingsmethodes. Letterlijk dan, want de Zweed trekt vaker zijn loopschoenen dan zijn schaatsen aan. Hij deed zelfs ooit mee aan een ultraloop van 117 kilometer.

   

  "Ik loop elke dag", zegt hij. "Sterker nog ik loop meer dan ik schaats. Waarom? Schaatsen is toch een uithoudingssport? Volgens mij werkt deze aanpak wel, dat bewijzen mijn resultaten."

  Ik loop meer dan ik schaats. Schaatsen is immers een uithoudingssport.

  Nils van der Poel

  4. Hij spot met de schaatslogica

  Tot voor afgelopen weekend waren alle wereldrecords in het schaatsen op een baan op grote hoogte gereden. De luchtweerstand, meestal in Calgary of Salt Lake City, zorgt ervoor dat de omstandigheden daar ideaal zijn voor toptijden.

   

  Het is dan ook dubbel zo indrukwekkend dat Van der Poel er toch in slaagt om een wereldrecord te rijden op een laaglandbaan. Het was van Sven Kramer in 2007 geleden, toen ook de 10 kilometer, dat dat nog gelukt was.

   

  Van der Poel is trouwens een atypische Zweed, want doorgaans blinken zijn landgenoten uit op de skilatten (biatlon, langlaufen en alpineskiën) of in ijshockey. De laatste Zweedse olympische kampioen in het schaatsen was Tomas Gustafson, die in de jaren 80 heerste op de lange afstanden.

  5. Hij beantwoordt dopingvragen met de glimlach

  Een schaatser die eerst subtop is, daarna een sabbatperiode van 2 jaar inlast en vervolgens iedereen van het ijs blaast, dat roept natuurlijk vragen op.

   

  "Het verbaast me dat jullie er zo lang over doen voor jullie vragen over doping aan mij stellen", verrast hij in zijn interviews na zijn wereldrecord. "Ik had die al veel eerder verwacht."

   

  "Het is vervelend als mensen denken dat je valsspeelt, maar het is ook een compliment. Er spreekt een zekere bewondering uit als de mensen denken dat je sneller gaat dan mogelijk is."

   

  "Maar ik veracht doping", benadrukt Van der Poel. "We moeten gewoon vertrouwen hebben in het systeem."

  Het is vervelend als mensen denken dat je valsspeelt, maar het is ook een compliment.

  Nils van der Poel

  Reportage over Nils van der Poel