De moedige strijd van Miguel Van Damme: "Genieten van alle mooie momenten"

  Een lach bij Miguel Van Damme als het over zijn dochtertje gaat.

  Het verhaal van Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme is er eentje met vallen en opstaan. Zijn strijd tegen leukemie wordt almaar lastiger, maar zijn hoofd houdt hij moedig rechtop. Sportweekend zocht Van Damme op, die uitkijkt naar de geboorte van zijn dochtertje eind mei. "Elke goede dag is een gewonnen dag", zegt zijn vrouw, Kyana Dobbelaere.

  "Geboorte van dochtertje is niet zo ver meer"

  Cercle-doelman Miguel Van Damme levert een lange, oneerlijke, maar moedige strijd tegen leukemie. Even geleden kwam opnieuw niet zo'n prettig nieuws. Maar zoals we Van Damme kennen, blijft hij ook nu hoopvol en met opgeheven hoofd in het leven staan.

   

  "Zeker de laatste keer dat je het nieuws krijgt dat de leukemie daar weer is, weer in het beenmerg, zijn ze wel eerlijk en zeggen ze dat het bijna niet meer mogelijk is om erdoor te komen", vertelt Van Damme, die zich vasthoudt aan iets heel moois.

   

  De doelman kondigde onlangs aan vader te zullen worden van een eerste kindje, een dochtertje. "De geboorte is eind mei voorzien. Zo lang is dat niet meer. Zolang ik me goed voel en mijn lichaam kan het aan, gaan we ervoor blijven gaan."

   

  "Elke goede dag is een gewonnen dag", zegt Van Dammes vrouw Kyana Dobbelaere. "Ik hoop dat we samen met ons kindje, de familie en de vrienden nog lang kunnen genieten van alle mooie momenten die er zijn, want het kan snel omslaan."

   

  Van Damme is enorm dankbaar voor de steun van zijn vrouw. "Ze heeft altijd de goede, maar ook de heel moeilijke momenten meegemaakt. Het is te zot voor woorden dat ze hier nog altijd zit. Ik heb alleen maar respect daarvoor en ben heel gelukkig dat zij nog altijd naast me staat."

  Stel dat alles nog goed komt, wil ik nog heel veel mooie momenten hebben met mijn vrouw en mijn kindje. Dat is prioriteit. 

  Miguel Van Damme

  "Leuk om te weten dat voetbal "maar" voetbal is"

  Het verhaal van Van Damme doet de voetbalsupporter de clubkleuren ook even vergeten. De Club Brugge-supporters maakten zelfs spandoeken voor de Cercle-doelman. 

   

  "Het is leuk dat je weet dat voetbal "maar" voetbal is. Als er zoiets gebeurt, denk ik dat iedereen dat toch wel aangrijpt, ook al zijn we zogezegd rivalen. Maar er is meer dan voetbal."

   

  Van Damme moest enkele zware quarantaines doormaken in het ziekenhuis. "Dat is zwaar afzien", klinkt het. "Zeker de laatste twee quarantaines die ik heb gedaan."

   

  "Toen was het altijd op het nippertje, zeker mentaal. Die vierde week ingaan en het gevoel hebben dat je daar nog niet meteen naar huis mag."

   

  Maar opgeven doet Van Damme nog altijd niet. Hij trekt zich op aan zijn vrouw en toekomstige dochter. "Stel dat alles nog goed komt, wil ik nog heel veel mooie momenten hebben met mijn vrouw en mijn kindje. Dat is prioriteit. Ook met de rest van mijn familie en vrienden."

   

  "En dan zien we wel met het voetbal, hoe dat nog verloopt, of ik nog fit genoeg geraak voor profvoetbal. Maar mijn familie en vrienden zijn mijn prioriteit", aldus een moedige Miguel Van Damme.

  Bekijk de reportage uit Sportweekend