Greenkeeper Genk: "Gebruik veldverwarming vorige week kostte makkelijk €20.000"

  Zowel KV Oostende, Waasland-Beveren als Charleroi kregen hun veld niet ijsvrij.

  Zowel KV Oostende, Waasland-Beveren en Charleroi kregen hun veld niet ijsvrij en konden dit weekend niet voetballen. Sporza legde zijn oor te luister bij Eddy Van Endert, greenkeeper van KRC Genk. "Het gebruik van de veldverwarming kan ons deze week makkelijk €20.000 gekost hebben, maar het is de investering waard."

  "Eenmaal bodem bevroren is aan -10 graden is het te laat"

  Ondanks veldverwarming slaagde Waasland-Beveren er afgelopen weekend niet in om het veld ijsvrij te krijgen. Ook KV Oostende en Charleroi kregen hun veld niet speelklaar. Geen al te beste beurt voor de Jupiler Pro League, dat trouwens voor het eerst te zien was in de VS.

   

  Sporza belde met Eddy Van Endert, greenkeeper bij KRC Genk. "Even op een knop duwen om de veldverwarming aan te zetten, zo simpel is het natuurlijk niet" zegt Van Endert. "Veldverwarming werkt niet in een-twee-drie. Het is vooral de bedoeling om proactief te werken."

   

  "Als je weet dat het gaat vriezen, is het de bedoeling dat je de veldverwarming een dag of twee op voorhand al aanzet zodat er al een basistemperatuur in de bodem zit."

   

  "Als het dan effectief begint te vriezen, of er ligt een laag sneeuw op, kan je nog enkele dagen een boost geven om op die manier het maximum eruit te halen. Eenmaal je bodem al bevroren is aan -10 graden, dan is het veel te laat om je veldverwarming aan te zetten."

  Eenmaal je bodem al bevroren is aan -10 graden, dan is het veel te laat om je veldverwarming aan te zetten.

  Eddy Van Endert (greenkeeper KRC Genk)

  Is er enkel veldverwarming bij Genk, of komt er nog iets anders aan te pas? "Voor de wedstrijd tegen Anderlecht konden we het gewoon redden met veldverwarming en sneeuwruimen", verklaart Van Endert.

   

  "Maar voor de match in de beker hebben we woensdagochtend op plekken waar er geen zon kwam nog witte zeilen gelegd, die de grasgroei drukken."

   

  "Die hebben dan in combinatie met de verwarming hun werk gedaan. Dan krijg je een isolerende laag tussen je groeidoek en de ondergrond. Dan gaat het echt supersnel om je veld te ontdooien."

  Warmteblazers en zeilen bij Waasland-Beveren.

  "Vermoed dat Waasland-Beveren te laat heeft ingegrepen"

  Bij Waasland-Beveren probeerden ze in allerijl nog de plaats waar geen zonlicht kwam ijsvrij te krijgen door warmteblazers en zeilen te gebruiken. Zonder succes. "Ik vermoed dat ze iets te laat hebben ingegrepen", zegt Van Endert. 

   

  "En misschien ook met iets te weinig middelen. Ik heb vaak contact met de jongens van Leuven. Zij hebben geen veldverwarming, maar hebben wel 10 hittekanonnen gehuurd afgelopen week, die ze constant hebben verplaatst onder het zeil. Zij kregen hun veld wel speelklaar."

   

  Veldverwarming werkt vooral voor de diepere grondlaag, maar ijsvorming aan het oppervlak kan er wel altijd doorkomen. "Daar hebben we ook zeker ijsvorming gehad. Daarom de combinatie met de zeilen. Verwarming is niet hét middel om alles op te lossen. Het is altijd een combinatie van meerdere factoren."

   

  "Zolang het -4 of -5 graden is, doet de veldverwarming zijn werk, maar bij temperaturen van -10 graden doet het niet alles meer. Ook de zon is een heel belangrijke factor, ook al blijft het vriezen. Dat doet heel veel om het veld te ontdooien."

  "Gebruik veldverwarming deze week kan zeker €20.000 gekost hebben"

  Bij Genk hebben ze ook groeilampen boven het veld staan, om het gras te laten groeien. Wordt dat ook ingezet bij deze koude temperaturen? "Ja, maar daarin zijn we wat teleurgesteld. We hebben ze gebruikt op het stuk waar geen zon scheen, maar toen we woensdag gingen kijken, was er helemaal niets gesmolten."

   

  Gert Verheyen gaf mee dat veldverwarming wel zijn kosten had, "maar het kost niet meer dan het loon van 1 of 2 spelers", klonk het. "Het kan heel veel kosten", verklaart Van Endert. "Dat kan ons deze week makkelijk €20.000 hebben gekost. Enkel voor het gebruik."

   

  "De installatie ervan is een veelvoud. Maar dat betaalt zichzelf wel terug. Het is niet alleen voordelig als het vriest, maar ook als je in koudere periodes van het jaar gras wil bijzaaien. Je gras zal veel sneller kiemen als je je bodem op temperatuur kan houden."

   

  Wat is hét geheim bij Genk voor de constant goede staat van het veld? "Eerst en vooral hebben we het grote voordeel dat we een semi-synthetisch veld hebben, zoals ook Club Brugge, Anderlecht, Standard, Gent en OHL. Dat is een stabiliteit die we zelden of nooit zullen verliezen met die plastic vezels in de grond."

   

  "Daarnaast heb je ook een beetje geluk nodig. We hebben heel weinig wedstrijden gehad in de gietende regen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Antwerp. En natuurlijk er elke dag gepassioneerd mee bezig zijn, al vermoed ik dat dat bij elke club wel zo is."

   

  Naast de passie vergt het werk wel de nodige inspanningen. "Met ons team van 4 personen zijn we op matchdagen al om 7u op het veld. De laatste dagen voor een match maaien we het veld 2 keer per dag. Dat geeft het effect van de optisch mooie blokken op het veld. Hoe meer je maait, hoe beter de bal ook zal rollen."

  De Genkse greenkeepers aan het werk voor de partij tegen Anderlecht.

  Mooie velden in Premier League: "We zijn aan inhaalbeweging bezig"

  In de Premier League liggen de velden er momenteel bij alsof het de eerste wedstrijd van het seizoen zou zijn. En ook daar valt de regen met bakken uit de hemel en is het er ook heel koud. Waar ligt het verschil in werking ten opzichte van België?

   

  "Ik vermoed dat hun denkwijze achter het werken ongeveer hetzelfde zal zijn", zegt Van Endert. "Maar om een idee te geven: in Arsenal is er dagelijks 8 man bezig met het veld in het stadion. Ze hebben veel meer mogelijkheden om kleine herstellingen met de hand uit te voeren."

   

  "Voor elke wedstrijd worden de velden daar bespoten met bladvoeding of met een middel dat je gras groener doet lijken. Dat heeft natuurlijk een heel groot effect op hoe de velden eruit zien."

   

  "De verwarmingen die er liggen en de meststoffen die gebruikt worden, zijn ver vooruit op wat we in België gebruiken. Maar we zijn bezig aan een inhaalbeweging. Het ligt niet alleen aan het budget, ook mankracht is heel belangrijk."

   

  "Na een wedstrijd zouden we in principe heel makkelijk met het team herstellingen kunnen uitvoeren aan het veld met de hand. Bijzaaien, gaatjes opvullen en de grond lossteken. Maar daar is de tijd gewoon niet voor."

  Het veld bij Leicester City afgelopen weekend.

  "Geen negatieve invloed voor veld op lange termijn"

  Een ijskoude week die we nu hebben gehad, kan dat gevolgen hebben voor het veld op lange termijn? "Op lange termijn zal dat bij ons geen negatieve invloed hebben."

   

  "De eerstvolgende wedstrijd, tegen Beerschot, zal je wel ongetwijfeld zien dat er vorst is geweest en dat er gespeeld is op het veld. Hoewel we er alles aan zullen doen om dat te beperken."

   

  "We zijn momenteel al bezig met het veld te prikken. Morgen gaan we het weer doorzaaien en wat uitkammen, zodat al het kapotte gras er wordt uitgehaald."

   

  "Maar dat zal je op elk veld wel zien dit weekend. Elk veld zal er wat doffer uitzien", aldus Van Endert, die vanaf vandaag wel warmere dagen voorgeschoteld krijgt.

  Het KRC Genk-veld.