De Gendt: "Kritiek van Trentin? Ik was een van de 16 renners die de e-mail lazen"

  Vrienden Thomas De Gendt en Tim Wellens.

  Het brede pakket aan nieuwe veiligheidsmaatregelen dat de UCI wil introduceren, is de laatste weken veelbesproken in de wielerwereld. Thomas De Gendt legde in onze podcast De Tribune uitgebreid uit wat er volgens hem juist speelt in de buik van het peloton.

  Download de podcast van De Tribune

  "E-mail van de rennersvakbond toevallig gelezen"

  Heel wat renners hebben de afgelopen twee weken onbegrip getoond voor minstens enkele van de nieuwe veiligheidsregels die de UCI wil doorvoeren. Matteo Trentin zorgde voor tegengewicht.

   
  Volgens de Italiaanse renner lazen slechts 16 van de 800 renners een e-mail die ze kregen van rennersvakbond CPA met voorstellen. Dat ze dan achteraf kritiek hebben, daar is Trentin "behoorlijk kwaad over".

   

  Op De Gendt moet Trentin niet kwaad zijn. "Ja, ik ben een van die 16 renners. Ik heb de bijlage in die e-mail toevallig gelezen. Het is een van de enige e-mails van de CPA die ik eigenlijk gelezen heb."

   

  "Dat deed ik omdat Adam Hansen, die in het verleden onze vertegenwoordiger was van Lotto-Soudal bij de CPA, had gezegd dat er van alles over veiligheid besproken ging worden. Het is ook niet allemaal slecht wat in die e-mail staat."

  Nu komen die aanbevelingen van een paar renners en een paar ploegleiders. Het is fout dat ze te weinig renners proberen te betrekken.

  Thomas De Gendt

  "Ik geef Trentin gelijk dat renners niet echt bezig zijn met alle zaken die bij de koers komen kijken. Niet dat het ons niet interesseert, maar soms hebben we gewoon geen tijd of zin om ermee bezig te zijn. Zeker in dit geval speelde de periode mee."

   

  "De e-mail werd gestuurd begin november. De meeste renners zitten dan in een rustperiode. Ook ikzelf leg in die periode mijn gsm drie weken aan de kant."


  "Over thema's als de positie van renners op de fiets kunnen ze toch evengoed een soort vragenlijst naar renners sturen, zodat renners kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden en wat niet."

   

  "Dan weet je van iedereen wat ze gevaarlijk of niet gevaarlijk vinden omtrent bidons, fietshouding, bevoorrading. Daarmee kan je dan naar de UCI stappen."


  "Nu komen die aanbevelingen van een paar renners en een paar ploegleiders. Het is fout dat ze te weinig renners proberen te betrekken. Onze verantwoordelijke was Philippe Gilbert. Die was wel betrokken, maar hij heeft ons ook niets laten weten over wat er is besproken."

  "CPA heeft ons al een aantal keer voorgelogen"

  Eén renner, één stem is het principe dat bepaalde renners willen introduceren door een nieuwe vakbond op te richten "The Riders Union". 

   

  Ook De Thomas De Gendt is zijn geloof in de bestaande CPA kwijt. "Die nieuwe vakbond moet nog alles bewijzen, maar hopelijk doen ze het beter."

   

  "Ik hecht heel weinig geloof aan de CPA omdat die al een aantal keer de renners heeft voorgelogen dat ze met organisatoren zijn gaan praten, maar dat niet hadden gedaan. Zo willen ze ons stil houden." 

   

  "Een voorbeeld is de rit in de Giro 2020, die uiteindelijk werd gehalveerd. Maar het is al vaker gebeurd. De vakbond moet ook ons vertegenwoordigen en niet alleen de organisatoren."