24 jaar na zijn zege doet winnaar Henk Angenent Elfstedentocht over

  Het blijven schitterende plaatjes in Friesland.

  Henk Angenent, in 1997 de laatste winnaar van de Elfstedentocht, heeft vandaag zijn legendarische triomftocht nog eens overgedaan. In het gezelschap van enkele vrienden reed de intussen 53-jarige Nederlander de bijna 200 kilometer lange lus over bevroren Friese beekjes en rivieren.

  Henk Angenent doet 24 jaar na datum de Elfstedentocht (gedeeltelijk) nog eens over

  Angenent (53) slaat stuk over, maar finisht op Bonkevaart

  De Elfstedenkoorts laaide de voorbije dagen weer op bij onze Noorderburen, maar al snel werd duidelijk dat een Elfstedentocht in de huidige context geen realistisch scenario was.

   

  Toch was Henk Angenent, die in 1997 de laatste editie van de legendarische schaatswedstrijd won, vastberaden om de tocht nog eens te rijden. Samen met enkele vrienden is hij vanochtend om 8 uur gestart in Leeuwarden voor een trip van zo'n 200 kilometer over het ijs.

   

  "De mannen hebben de route gisteren nog gecontroleerd", zei Angenent vanochtend aan de Leeuwarder Courant. "We fietsen de tocht elk jaar op Tweede Pinksterdag, maar als fanatieke schaatsers wilden we hem toch nog een keertje schaatsen. Dat is nu enigszins mogelijk, dus gaan we dat gewoon doen."

   

  De 53-jarige Angenent stopte af en toe om wat te eten en te drinken en sloeg na een val en pijn aan zijn knie ook een stukje over. Meer dan 10 uur na zijn start bereikten Angenent en zijn vrienden de Bonkevaart, de traditionele finish van de Elfstedentocht. Die Bonkevaart lag er net wat meer verlaten bij in vergelijking met 1997, maar trotse gezinsleden waren wel op post.

  Bekijk de finish van Angenent op de Bonkevaart:

  Meer tweets over de tocht van Angenent en co: