Bart Swings moet tevreden zijn met brons op massastart WK afstanden

  Bart Swings staat op het podium na de WK massastart.

  Bart Swings heeft eindelijk zijn WK-medaille op de massastart beet, maar hij zal een beetje ontgoocheld zijn over de kleur: brons. Onze landgenoot moest in Heerenveen zijn meerdere erkennen in Joey Mantia en Arjan Stroetinga.

  De massastart is het favoriete nummer van Bart Swings. Onze landgenoot pakte op dit nummer zilver op de Winterspelen in 2018, is Europees kampioen en won al 3 keer de Wereldbeker. Maar op het WK was het nog nooit gelukt om eremetaal te behalen.

   

  De race in Heerenveen leek een ideaal scenario te krijgen voor Swings: de Nederlanders moesten Jorrit Bergsma opofferen om de ontsnapte Nieuw-Zeelander Peter Michael terug te halen.

   

  Dat leek ideaal voor Swings, die in het spoor van Bergsma kon kruipen. Swings ging de eindsprint ook aan bij het ingaan van de slotronde, maar hij had niet de snelheid om Joey Mantia en Arjan Stroetinga af te houden en werd derde.

  "Tactisch goed gereden, maar er was iemand sneller"

  Heeft Bart Swings gemengde gevoelens over zijn bronzen medaille? "Ontgoocheld zou ik niet zeggen, het is mijn eerste WK-medaille", vertelt hij aan onze man in Heerenveen, Bert Sterckx. "Ik ben tevreden met het resultaat en hoe de wedstrijd verlopen is. Tactisch heb ik een goeie race gereden, maar er was iemand sneller."

   

  De race verliep ideaal voor Swings. "De Nederlanders hebben zich wat miskeken op de aanval van Peter Michael en dan moeten zij aan de bak. Ik zat eigenlijk in een ideale positie en ik ga de sprint aan op 500 meter, maar Joey Mantia had een heel snelle ronde in zijn benen."

   

  Bij elke massastart van het (korte) seizoen stond Swings op het podium. "Ik ben heel tevreden met mijn regelmaat. Dat was ook wel een beetje het doel dit seizoen, elke massastart meedoen voor de prijzen. Dat heb ik gedaan, maar ik had natuurlijk graag gewonnen. 

   

  "Ik denk dat ik echt een stap heb gezet dit jaar. Op de massastart heb ik regelmaat getoond en op de andere wedstrijden ben ik gegroeid. Op de laatste WB-manche heb ik op de 5.000 meter toch een nieuw niveau laten zien. Dat heb ik nog niet vaak gedaan en dat geeft vertrouwen voor volgend jaar."

  "Nog 2 weken trainen om dingen uit te proberen"

  Zondag is het WK afstanden in Heerenveen afgelopen en mag Bart Swings de strenge "schaatsbubbel" verlaten. "Ik blijf nog 2 weken hier met het team, anders is het seizoen wel heel kort."

   

  "Ik ga nog wat materiaal testen met het oog op de massastart. Ik wil een paar dingen proberen om in die laatste ronde nog wat harder te kunnen, zoals stijvere ijzers. Nu schaats ik elke wedstrijd met dezelfde ijzers en ik voel me niet altijd comfortabel in die laatste bochten."

   

  En Swings heeft nog plannen, hij wil graag ook op natuurijs gaan schaatsen. "Heel wat jongens van mijn ploeg hebben het al gedaan en ik krijg heel wat filmpjes doorgestuurd. Ik word er toch wat jaloers van. Als het ijs maandag nog goed genoeg is, dan ga ik er toch even van proeven."

  programma Bart Swings:

      uitslag tijd
  do 11/2 5.000 meter 8e 6'19"616
  za 13/2 massastart 3e 7'32"83
  zo 14/2 1.500 meter 7e 1'45"87

  programma Sandrine Tas

      uitslag tijd
  vr 12/2 500 meter 19e 39"57
  za 13/2 massastart 9e en out in HF 8'43"17
  zo 14/2 1.500 meter 24e 2'05"15

  programma Stien Vanhoutte

      uitslag tijd
  vr 12/2 500 meter 18e 39"24
  za 13/2 1.000 meter 22e 1'19"30

  Wereldkampioenen:

  vrouwen mannen
  500 meter Angelina Golikova (Rus) 500 meter Laurent Dubreuil (Can)
  1.000 meter Brittany Bowe (VS) 1.000 meter Kai Verbij (Ned)
  1.500 meter Ragne Wiklund (Noo) 1.500 meter Thomas Krol (Ned)
  3.000 meter Antoinette de Jong (Ned) 5.000 meter Nils van der Poel (Zwe)
  5.000 meter Irene Schouten (Ned) 10.000 meter Nils van der Poel (Zwe)
  massastart Marijke Groenewoud (Ned) massastart Joey Mantia (VS)
  teamachtervolging Nederland teamachtervolging Nederland