Waasland-Beveren en KV Oostende riskeren hoge boete: "Clubs moeten veld speelklaar houden"

  Het veld in Oostende lag er volgens de scheidsrechter niet goed genoeg bij om een wedstrijd af te werken.

  Geen drie wedstrijden vanavond in de Jupiler Pro League, want door de vrieskoude van de voorbije dagen werden de velden in Beveren en Oostende afgekeurd door de scheidsrechters. Riskeren de betrokken clubs een straf? "In theorie is elke club verplicht zijn veld speelklaar te hebben en te houden", zegt Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League.

  "In Union lukte het donderdag wel"

  Zowel op de Freethiel als in de Diaz Arena raakte het veld door de winterprik van de voorbije dagen niet speelklaar voor een voetbalwedstrijd. Zijn er door de clubs in kwestie fouten gemaakt?

   

  "Een intern reglement van de Pro League - goedgekeurd door alle profclubs - zegt dat alle clubs verplicht zijn hun veld speelklaar te hebben en te houden. Als de scheidsrechter oordeelt dat de wedstrijd niet kan gespeeld worden, wordt dat geëvalueerd. Dat kan leiden tot sancties tot 50.000 euro", zegt Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League.

   

  Gaat het door de koude temperaturen van de voorbije dagen dan niet om overmacht? "Dat zal afhangen van het rapport van de scheidsrechter, maar in theorie is elke club verplicht zijn veld speelklaar te hebben en te houden."

   

  "De winterprik was inderdaad stevig, maar een eventuele sanctie zal toch afhangen van de beoordeling van de scheidsrechter. Als blijkt dat het veld niet genoeg beschermd werd of goed genoeg is onderhouden, dan zal daar naar gekeken worden en gevolg aan gegeven worden. In Union zagen we donderdag een perfect speelklaar veld. Het kan dus wel."

  De winterprik was inderdaad stevig, maar een eventuele sanctie zal toch afhangen van de beoordeling van de scheidsrechter.

  "Veldverwarming? Geen afgesloten hoofdstuk"

  In Oostende is er geen veldverwarming, in Beveren wel. De roep om overal veldverwarming te leggen, zal nu weer wat luider klinken. "Het punt is tijdens de laatste Raad van Bestuur van de Pro League opnieuw aangehaald."

   

  "Een aantal jaar geleden is beslist dat de twee systemen - veldverwarming of een zeil met blazers - toegelaten zijn. Na de sneeuwwedstrijden van een aantal weekends geleden is het punt opnieuw op de agenda gekomen. Na deze winterprik is het sowieso geen afgesloten hoofdstuk."


  De twee wedstrijden van vandaag worden ingehaald op 17/2. Verwacht de Pro League morgen nog meer problemen? "Tot nu toe zijn er geen signalen in die richting", concludeert Van Bever.