Topman Tokio 2020 legt functie neer en verontschuldigt zich nog eens

  De 83-jarige ex-premier van Japan kwam in het oog van de storm terecht na vrouwonvriendelijke uitspraken vorige week.

  Zoals verwacht en gisteren al geopperd werd, heeft Yoshiro Mori de eer aan zichzelf gehouden en is hij opgestapt als voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio. De 83-jarige ex-premier van Japan kreeg de wind van voren na zijn vrouwonvriendelijke uitspraken van vorige week. 

  Om de controverse te stoppen en de focus weer helemaal op succesvolle Spelen komende zomer te leggen houdt Mori het voor bekeken. Vorige week zei hij nog dat een ontslag voor hem geen optie was, omdat hij 7 jaar hard en toegewijd gewerkt had. Maar zijn positie was onhoudbaar geworden.

   

  Vorige week op een online directiemeeting van het Japanse Olympische Comité had Mori zich laten ontvallen dat "vrouwen te veel praten en moeilijk kunnen afronden, waardoor vergaderingen langer duren". Die uitspraak ontlokte meteen een storm van protest in de Japanse maatschappij.

   

  Mori verontschuldigde zich en daarmee leek voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de kous af. Maar het protest bleef. Nadat de voorbije dagen de vrouwelijke gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, autoreus Toyota, een belangrijke olympische sponsor, en het IOC de vrouwonvriendelijke uitspraken met klem veroordeeld hadden, zag Mori geen andere optie meer.

   

  Tijdens een meeting van het organisatiecomité Tokio 2020 gewijd aan zijn uitspraken en om toekomstige initiatieven over de gelijkheid tussen man en vrouw te bekijken bood hij zijn ontslag aan. 

   

  "Mijn ongepaste uitspraken hebben voor veel opschudding gezorgd. Ik wil vandaag terugtreden als voorzitter en wil me nogmaals verontschuldigen voor alle problemen die ik veroorzaakt heb. Het belangrijkste is dat de Spelen succesvol zijn."

  Opgevolgd door een vrouw?

  De opvolger van Mori als voorzitter-organisator is nog niet bekend. Mori dacht zelf aan voormalig voorzitter Saburo Kawabuchi van de Japanse voetbalbond, die nu burgemeester is van het olympische dorp. Maar die man is nog 1 jaar ouder dan Mori en de Japanse regering vond dat geen goed idee.

  Heel wat critici vinden dat de job - na de commotie over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in Japan - naar een vrouw zou moeten gaan. En toch minstens een flinke generatiebreuk moet uitstralen.

   

  Kawabuchi liet ondertussen verstaan dat hij niet zal ingaan op Mori's suggestie. De Japanse minister van Olympische Spelen Seiko Hashimoto wordt nu genoemd als belangrijkste kandidaat. Hashimoto is een voormalige topschaatster, 56 jaar en ook minister van gelijke kansen.

   

  Tokio 2020 kon deze affaire missen als kiespijn, omdat de twijfels over succesvolle Spelen te midden een pandemie blijven. Over 5 maanden verwelkomt Japan 11.000 olympische en 4.000 paralympische atleten. Amper 15 procent van de bevolking is pro, 80 procent wil een afgelasting of nieuw uitstel.

  IOC: "Begrijpen beslissing, maar bedanken Mori ook"

  Het IOC neemt akte van het ontslag van Mori. "Het IOC respecteert en begrijpt ten volle de beslissing van voorzitter Mori. Tegelijkertijd willen we hem bedanken voor zijn enorme bijdrage bij de organisatie van de uitgestelde Olympische en Paralympische Spelen van Tokio 2020."

   

  "Onder meer zorgde Mori ervoor dat Tokio de best voorbereide olympische stad was. Het IOC zal nauw blijven samenwerken met zijn opvolger om veilige en gezonde Spelen te houden."