"Tokio 2020-voorzitter Mori zal opstappen om controverse te stoppen"

  Yoshiro Mori, de voorzitter van het organisatiecomité van Tokio 2020, lijkt de zwichten voor de massale druk, nadat hij vorige week vrouwonvriendelijke uitspraken gedaan had. Volgens 2 bronnen dicht bij de 83-jarige man zou de ex-premier van Japan morgen zijn ontslag indienen. Mori wil dat de controverse stopt.

  Vorige week op een online meeting met de directie van het Japanse Olympische Comité liet Mori zich ontvallen dat "vrouwen te veel praten; vergaderingen met vrouwen langer duren, omdat ze het moeilijk vinden om af te ronden en als 1 vrouw de hand opsteekt, de andere om de tafel zich verplicht voelen dat ook te doen, omdat ze competitief zijn".

   

  Er steeg meteen een storm van protest op in de Japanse maatschappij, van de politiek, maar ook bij de man/vrouw in de straat en op sociale media. Mori besefte dat hij in de fout was gegaan en verontschuldigde zich een dag later, erkennend dat zijn uitspraken "ongepast waren en ingingen tegen de Olympische geest".

   

  Ontslag wilde hij evenwel niet nemen, omdat hij al 7 jaar hard en toegewijd werkte om van de Spelen en succes te maken. Met zijn excuses sloot het Internationaal Olympisch Comité (IOC) eind vorige week de zaak.

   

  Maar daarmee was de kous niet af in Japan. De protesten bleven duren, de controverse bleef als een donkere wolk boven Mori en de Spelen hangen. En daar wil Mori nu een einde aan maken, aldus de 2 bronnen. (lees voort)

  Mori (83) zou zich laten vervangen door 84-jarige burgemeester van olympisch dorp

  Mori zou vandaag aan Saburo Kawabuchi, de vroegere voorzitter van de Japanse voetbalbond en burgemeester van het olympische dorp, vragen of hij zijn plaats wou innemen. Kawabuchi is met zijn 84 jaar nog 1 jaar ouder dan Mori.

   

  Mori zelf vertelde aan Nippon TV dat hij morgen"toelichting zou geven over zijn ideeën", maar dat hij de zaak moest aanpakken. Hij bevestigde de berichten over zijn ontslag niet, maar "ik kan dit probleem niet langer laten aanslepen". Mori sprak nogmaals zijn excuses uit.

   

  Verschillende olympische en regeringsofficials lieten de voorbije week verstaan dat een ontslag van Mori de Spelen in gevaar zouden kunnen brengen. Zijn diep netwerk van politici en officials is van levensbelang om een succes te maken van Tokio 2020. 

   

  Wat er ook van zij: de uitspraken en een mogelijk ontslag van Mori zijn een zoveelste horde op het hindernissenparcours van de Spelen. Corona zorgde er vorig jaar voor dat ze met een jaar werden uitgesteld - met alle financiële en praktische gevolgen vandien - en ook nu is het grootste deel van de Japanse bevolking tegen de Spelen gekant, omdat het virus nog niet onder controle is. 

  Yoshiro Mori.