Parcours Vuelta 2021: van kathedraal naar bedevaartsoord op en over de bergen

  De Vuelta loopt - als alles goed gaat - van 14 augustus tot 5 september. De start is in Burgos, de aankomst in Santiago de Compostela.

  Het parcours van de 76e Ronde van Spanje is vandaag bekendgemaakt. Die verbindt met 3.336 km 2 religieuze trekpleisters: de start is op 14 augustus in de kathedraal van Burgos, de aankomst op 5 september in bedevaartsoord Santiago de Compostela. Die dag zijn ook de enige 2 tijdritten. Tussenin moet er - traditioneel - heel wat geklommen worden.

  De Ronde van Spanje, die vorig coronajaar in november werd gewonnen door titelverdediger Primoz Roglic, telt 2 tijdritten. Op de 1e dag een korte, technische tijdrit van 8 kilometer, die in de kathedraal van Burgos vertrekt om haar 800e verjaardag te vieren.

   

  De 2e tijdrit is op de slotdag van Padron naar Santiago de Compostela over 33,7 km. Santiago de Compostela viert in 2021 een Heilig Jaar, omdat 25 juli, de naamdag van San Tiago (of Sint-Jacob, 1 van de 12 apostelen van Jezus), op een zondag valt.

   

  De Vuelta is vaak spek voor de bek voor klimmers en dat is dit jaar niet anders. Naast de 2 tijdritten kondigt de organisatie 6 vlakke ritten aan, 2 vlakke ritten met een stevige slotklim en 11 heuvelachtige tot bergritten.

   

  Al op dag 3 is er een aankomst bergop van 1e categorie met de Picon Blanco, met percentages tot 17 procent. In totaal zijn er 8 aankomsten bergop, 11 ritten gaan door het midden- of hooggebergte.

   

  Rit 17 naar de Lagos de Covadonga en rit 18 naar de onuitgegeven Altu d’El Gamoniteiru, allebei cols buiten categorie worden beschouwd als de koninginnenritten.

   

  De voorbije jaren sprintte het peloton naar de ultieme finishlijn in de straten van Madrid, in 2014 was Santiago de Compostela ook al eens de finish. Alberton Contador blonk toen als eindwinnaar.

  Bekijk de voorstelling van het hele parcours:

  Het parcours van de Vuelta onder de loep

  De eerste 3 ritten draaien en keren rond Burgos in het noorden van Spanje, de Picon Blanco zal de eerste tijdsverschillen laten noteren.

   

  De 1e grote bergrit is de 7e etappe met 6 cols tussen Gandia en de Balcon d'Alicante in het zuidoosten met een magnifiek panorama. Daarna gaat het naar het zuiden richting Andalusië, dat in 2020 niet bezocht werd, met in rit 9 de finish op de Alto de Velefique na 4.500 hoogtemeters.

   

  De Pyreneeën worden niet aangedaan dit jaar, maar wel een pak andere
  bergmassieven. In rit 14 zien we in het oosten van Spanje opnieuw de bergen opdoemen met de finish op de Pico Villuercas.

   

  Na een stevig geaccidenteerde 15e rit wacht er een verdiende 2e rustdag. In de slotweek blinken de noordelijke hoogplateaus en passages door

  het mooie Cantabrië, Galicië en Asturië. 

   

  De week begint nog vrij plat, maar rit 17 en 18. In rit 17 is er de klassieke buitencategorieklim naar Lagos de Covadonga, met onderweg 2 keer
  de Collada Llomena, een col van 1e categorie die voor het eerst beklommen wordt.

   

  De volgende dag wacht een 2e verrassing: de Altu d’El Gamoniteiru, buiten categorie, naar meer dan 1.700 meter, over 15 km met percentages van 10 à 12 procent. En daarvoor hebben de coureurs al 2 cols van 1e categorie en 1 van 2e categorie voor de wielen gekregen.

   

  De Vuelta kan hier gespeeld zijn, maar toch ligt er ook nog iets in petto op de voorlaatste en laatste dag. Rit 20 is eerst plat, maar in deel 2 liggen nog 5 cols (3e, 2e, 1e, 2e, 2e). En op de slotdag wacht dus nog de langste chronoproef van de ronde.

  Bekijk de profielfilmpjes van elke rit:

  De kathedraal van Burgos is de startplaats:

  Terugblik op de Vuelta 2020: