Ga naar de inhoud

meest recent

Op naar een weekend schaatsplezier? Houd deze tips in het achterhoofd

 do 11 februari 2021 11:55
" "
De vorst zorgt voor een unieke schaatsgelegenheid de komende dagen.

Elfstedenkoorts zoals bij onze noorderburen is er in ons landje niet, maar bij schaatsliefhebbers kriebelt het wel. Kunnen de schaatsen de komende dagen nog uit de kast gehaald worden om van het natuurijs te proeven? Frank Fiers, ex-schaatser en inlinebondscoach Nederland, vermoedt van wel en geeft alvast enkele tips mee.

Frank Fiers valt met de deur in huis. "Veiligheid is het allerbelangrijkste op natuurijs", is zijn duidelijke stelling. "IJspret is fantastisch, maar als je door het ijs zakt, is het feestje snel voorbij."

 

"Ga dan ook nooit alleen op natuurijs. Volgens de huidige coronamaatregelen mag het met z'n vieren, denk ik. Doe dat zeker op de eerste dag, want dan heerst er nog wat onzekerheid over de veiligheid van het ijs."

 

"Schaats in je groepje ook niet naast elkaar, maar achter elkaar met een tiental meter tussen. Mocht er een zwakke plek opduiken, dan kan de rest nog reageren."

De wind en de sneeuwval van de voorbije dagen zijn complexe factoren.

Frank Fiers

Hoe weten we dat de ijskwaliteit goed genoeg is? "Gemeentes schakelen een ijsmeester in. Ga nooit in tegen hun advies!"

 

"We hebben de voorbije dagen ook te maken gehad met complexe omstandigheden door de sneeuw en stevige wind. Die zijn nefast voor de vorming van natuurijs."

 

"Wind zorgt voor wakken, die je meestal herkent aan een ander kleurtje. En sneeuw heeft een isolerende factor. Het hangt mee af van de locatie."

 

"De standaardregel is: bij 20 graden vorst kun je schaatsen. Bijvoorbeeld: 4 dagen -5 graden of 3 dagen -7 graden. Dat is een basisregel, maar dat is voor mij te kort door de bocht, zeker met de sneeuw en wind."

 

"Kies bovendien voor ondiepe plassen en vijvers. Doe het niet in open water, waar je toch nog stroming hebt. Ga voor een ingesloten omgeving."

"Je ziet de wereld van een andere kant"

Als de kwaliteitscontrole positief is, kunnen we plezier beleven op het natuurijs. Hoe kunnen we die pret optimaliseren?

 

Frank Fiers: "Je voelt je op natuurijs één met de natuur. Doe het in stilte en geniet van het krakende ijs."

 

"Je zuigt en snuift de natuur op. Zorg ook dat je goed gekleed bent met extra laagjes. Dat bevordert de schaatsbeleving."

 

"Ja, die zal anders zijn dan in een schaatshal. Natuurijs is harder en glijdt beter, kunstijs remt enorm af. En het ijs in de natuur zingt. Je voelt de verbondenheid."

 

"Je komt bovendien op plekken waar je anders niet geraakt. Je ziet de wereld van een andere kant zoals je ook op een boot zou beleven."

schaatsers
De eerste schaatsers op de Putse Moer in de Kalmthoutse Heide.

"Maandag zal het al te laat zijn"

Hoe kunnen we technisch onze streng trekken? "De techniek van een profsporter op natuurijs en kunstijs is totaal verschillend. Iemand als Bart Swings zal zo lang en efficiënt mogelijk proberen te glijden."

 

"Je moet een valbeweging maken, maar op natuurijs moet je meer een skeelertechniek hanteren. Als je een scheurtje in het ijs raakt, dan val je op je beide benen en niet naar links of rechts."

 

Kan dat met alle soorten schaatsen? "Zeker. En ontwijk de scheuren niet, maar glijd erover."

 

Wat denk het schaatsbeest in Fiers overigens? Zullen we in ons landje het ijs mogen verkennen? "Ik denk dat het vrijdag wel zal mogen op ondiepe plassen, al wordt het weerbericht steeds negatiever. Maandag zal het al te laat zijn."

 

"Ik predik zelf voorzichtigheid en adviseer aan gezinnen ook om niet stil te staan op het ijs. Wandelen of stilstaan op het ijs is veel gevaarlijker. De druk op het ijs als je schaatst is veel kleiner dan wanneer je wandelt."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Meer over schaatsen op natuurijs: