Nederlandse shorttrackster Den Dulk heeft nu ook de Belgische nationaliteit

  De Nederlandse shorttrackster Tineke den Dulk heeft sinds kort ook de Belgische nationaliteit. Dat heeft de Koninklijke Belgische Schaatsfederatie (KBSF) woensdag bevestigd. Het betekent dat ze in de toekomst in internationale wedstrijden voor België kan uitkomen. 

  De 23-jarige Den Dulk wil zich plaatsen voor de Olympische Winterspelen, die over een jaar in Peking worden gehouden. Ze wil daar schaatsen in individuele wedstrijden en de gemengde aflossing, een nieuw onderdeel.

   

  Sinds ruim een jaar traint Den Dulk, afkomstig uit Leeuwarden, in Hasselt bij Steven Peeters, een van de Belgische bondscoaches. In 2019 maakte ze deel uit van de Nederlandse ploeg die bij de aflossing Europees kampioen werd.

   

  Hanne en Stijn Desmet, twee Belgen die in Heerenveen trainen, hadden haar op het idee gebracht haar loopbaan in België voort te zetten. 

   

  Voor een plaats in de Nederlandse selectie kwam ze net te kort. Ze benadrukt geen 'schaatsbelg' te willen zijn. Ze heeft zich immers officieel in Hasselt gevestigd.